Građani BiH podržali proteste za matični broj

Agencija Ipsos Puls, na 510 ispitanika u razdoblju od  14. do 19. juna napravila je istraživanje javnog mnijenja Bosne i Hercegovine o nedavnim protestima u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju. Na pitanje, u kojoj mjeri podržavate proteste građana u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju; 89 posto ispitanika na razini BiH u potpunosti ili donekle […]

Agencija Ipsos Puls, na 510 ispitanika u razdoblju od  14. do 19. juna napravila je istraživanje javnog mnijenja Bosne i Hercegovine o nedavnim protestima u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Na pitanje, u kojoj mjeri podržavate proteste građana u vezi zakona o jedinstvenom matičnom broju; 89 posto ispitanika na razini BiH u potpunosti ili donekle podržava proteste.

U Federaciji, podrška je veća, iznosi skoro 95 posto. Manje od 5 posto ne podržava proteste. U Republici Srpskoj 77 posto ispitanih slaže se sa protestima. 18 posto ispitanih je protiv njih.

Na pitanje protiv koga su protesti usmjereni ponuđeno je pet odgovora: 77 posto ispitanika na području BIH, odgovorilo je da su protesti generalno protiv svih političara u Bosni i Hercegovini,

U Federaciji je taj postotak veći; 81 posto ispitanika misli da su protesti protiv svih političara. 10 posto, misli da su usmjereni na državne parlamentarce.
Dva posto misli da su protesti protiv predstavnika srpskog naroda, a po jedan posto na one koji predstavljaju hrvatski i bošnjački narod.

U Republici Srpskoj, 69 posto ispitanih mišljenja je da su protesti protiv svih bh. političara. Sedam posto ispitanih smatra da su demonstracije bile protiv parlamentarnih zastupnika.

12 posto građana u RS-u misli da su protesti protiv predstavnika srpskog naroda, 3 posto protiv predstavnika hrvatskog a 2 posto protiv predstavnika bošnjačkog naroda.