Smiljanić o reakcijama iz RS-a na proteste

Građani Banjaluke ponovo su se okupili u blizini Narodne skupštine RS-a. Mirnim skupom željeli su, kako kažu, podržati proteste u Sarajevu. Smatraju da izmjene zakona o matičnom broju treba što prije da budu usvojene u državnom parlamentu, jer je to značajno za sve građane BiH. Dajući podršku protestu u Sarajevu, okupljanju se pridružila i grupa  građana Prijedora. […]

Građani Banjaluke ponovo su se okupili u blizini Narodne skupštine RS-a. Mirnim skupom željeli su, kako kažu, podržati proteste u Sarajevu. Smatraju da izmjene zakona o matičnom broju treba što prije da budu usvojene u državnom parlamentu, jer je to značajno za sve građane BiH. Dajući podršku protestu u Sarajevu, okupljanju se pridružila i grupa  građana Prijedora. U međuvremenu, banjalučki Centar javne bezbjednosti zabranio je studentima organiziranje sutrašnje protestne šetnje. Predstavnicima studentskog parlamenta uručen je dokument o zabrani “skupa u pokretu” na najavljenim lokacijama.

Kolegijum entitetskog Paramenta raspravljao je o zahtjevu Vlade RS-a za održavanje posebne sjednice zbog nedavnog građanskog okupljanja i blokade Skupštine BiH.
 
Ljiljana Smiljanić pratila je sastanak.