Kontekst: Protesti u Turskoj

Interventna policija od utorka ujutro pokušava suzavcima i vodenim topovima rastjerati demonstrante sa istanbulskog Trga Taksim. U početku mirna okupljanja ekoloških aktivista za očuvanje parka Gezi prerasla su u širu kampanju protiv vlasti premijera Erdogana. Nakon petnaest dana protesta više je od hiljadu ozlijeđenih osoba, a ima i poginulih. Premijer Erdogan poziva na prekid demonstracija […]

Interventna policija od utorka ujutro pokušava suzavcima i vodenim topovima rastjerati demonstrante sa istanbulskog Trga Taksim. U početku mirna okupljanja ekoloških aktivista za očuvanje parka Gezi prerasla su u širu kampanju protiv vlasti premijera Erdogana. Nakon petnaest dana protesta više je od hiljadu ozlijeđenih osoba, a ima i poginulih. Premijer Erdogan poziva na prekid demonstracija i kaže da Vlada gubi strpljenje. Demonstranti ne odustaju od svojih zahtjeva – traže njegovu ostavku i prijevremene izbore.

Koji su razlozi nezadovoljstva u zemlji koja posljednjih deset godina bilježi stalni ekonomski rast? O tome i mogućem rješenju krize u Turskoj govore naši gosti: Vladimir Ajzenhamer iz Centra za azijske studije beogradskog Fakulteta političkih nauka, u Sarajevu Zlatko Hurtić, ekonomski stručnjak, te iz našeg zagrebačkog studija dr. Dino Mujadžević, turkolog i historičar. Emisiju vodi Adnan Rondić, a uvodnu priču iz Istanbula donosi Vladimir Bobetić.