Kontekst: Ulaganje u regionalni turizam

Može li se u državama regije živjeti od turizma, koliko se ulaže u ovu unosnu privrednu granu? Šta nedostaje u turističkoj ponudi i kako privući goste iz dalekih zemalja? Mogu li balkanski temparament i gostoprimstvo biti dovoljni gostima koji žele potrošiti na zabavu i luksuz? Crna Gora i Hrvatska iz godine u godinu bilježe višemilionske […]

Može li se u državama regije živjeti od turizma, koliko se ulaže u ovu unosnu privrednu granu? Šta nedostaje u turističkoj ponudi i kako privući goste iz dalekih zemalja?

Mogu li balkanski temparament i gostoprimstvo biti dovoljni gostima koji žele potrošiti na zabavu i luksuz? Crna Gora i Hrvatska iz godine u godinu bilježe višemilionske posjete tokom ljetne turističke sezone, zarada je značajna ali stručnjaci ističu da bi mogla biti i veća.

BiH ima šansu za razvoj različitih vrsta turizma, a 50 posto od ukupnog broja turista ove zime bili su stranci i njihov dolazak, posebno na destinacije na planinama, bilježi značajan rast u odnosu na ranije sezone.

Makedonija je zemlja rastućeg turizma i tradicionalnog gostoprimstva. Kako iskoristiti turističke mogućnosti regije?

Gosti Konteksta su: u Sarajevu – direktor agencije G-tour iz Međugorja i bivši predsjednik udruženja  za turizam i ugostiteljstvo pri Vanjskotrgovinskoj Komori BIH Davor Ljubić, u Bečićima – direktor hotela Splendid  i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović i u Skoplju državni savjetnik za turizam u Ministarstvu ekonomije Makedonije, Shovket Hazari.

Kontekst vodi Adnan Rondić.