Maličbegović o ‘Danu bijelih traka’

Građani Prijedora i aktivisti okupljeni oko inicijative „Jer me se tiče” obilježili su godišnjicu stradanja i odali počast civilnim žrtvama rata. Kampanjom nazvanom „Dan bijelih traka” žele upozoriti da lokalna vlast negira zločine u Prijedoru, zabranjuje komemorativne skupove i ne dozvoljava gradnju spomenika ubijenim civilima nesrpske nacionalnosti. Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine […]

Građani Prijedora i aktivisti okupljeni oko inicijative „Jer me se tiče” obilježili su godišnjicu stradanja i odali počast civilnim žrtvama rata. Kampanjom nazvanom „Dan bijelih traka” žele upozoriti da lokalna vlast negira zločine u Prijedoru, zabranjuje komemorativne skupove i ne dozvoljava gradnju spomenika ubijenim civilima nesrpske nacionalnosti.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van, da vežu bijele trake oko ruke. Tada su počela masovna istrebljenja, zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je boravila Nadina Maličbegović.