Kontekst: BiH i Evropa

Čuju li političari u Bosni i Hercegovini upozorenja iz Evrope? Šta bi za BIH značila suspenzija iz Vijeća Evrope i kako odblokirati funkcioniranje vlasti u Federaciji BIH, ali i na nivou države? Hoće li nakon posljednjeg ukora iz Evropskog parlamenta početi rješavanje problema? Kako je Srbija postigla sporazum s Kosovom, a BiH nije provela ni […]

Čuju li političari u Bosni i Hercegovini upozorenja iz Evrope? Šta bi za BIH značila suspenzija iz Vijeća Evrope i kako odblokirati funkcioniranje vlasti u Federaciji BIH, ali i na nivou države?

Hoće li nakon posljednjeg ukora iz Evropskog parlamenta početi rješavanje problema? Kako je Srbija postigla sporazum s Kosovom, a BiH nije provela ni odluku Suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“? 

BiH je dobila posljednje upozorenje pred isključenje iz Vijeća Evrope zbog neriješenih brojnih problema u državi, prije svega neprovođenja odluke u slučaju „Sejdić i Finci“.

Gosti Konteksta su: u Sarajevu predsjedavajući Komisije Parlamentarne skupštine BIH za evropske integracije dr. Halid Genjac te profesor sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i član Ekspertnog tima za reformu Federacije BiH dr. Mile Lasić,  a u Beogradu predsjednica Centra za  spoljnu politiku, dr. međunarodnog prava Aleksandra Joksimović.

Večerašnji Kontekst vodi Saša Delić.