Kontekst: Vjerske zajednice u sekularnom društvu

Kakva je uloga vjerskih zajednica u sekularnom društvu? Kako je pitanje odnosa između vjerskih zajednica i države riješeno u državama širom svijeta? Da li je česta zloupotreba religije u političke svrhe? Kako je spriječiti? Pojam sekularizam po jednoj od definicija označava odvojenost religije od socijalnih i političkih aktivnosti države. Svaka zemlja pitanje odnosa sa vjerskim […]

Kakva je uloga vjerskih zajednica u sekularnom društvu? Kako je pitanje odnosa između vjerskih zajednica i države riješeno u državama širom svijeta? Da li je česta zloupotreba religije u političke svrhe? Kako je spriječiti?

Pojam sekularizam po jednoj od definicija označava odvojenost religije od socijalnih i političkih aktivnosti države. Svaka zemlja pitanje odnosa sa vjerskim zajednicama nastoji da riješi na osnovu vlastite historije, tradicije i društvenih posebnosti.

Kako su oni definirani i kako se odvijaju u praksi u zemljama zapadnog Balkana? Gosti Konteksta su: Živica Tucić – vjerski analitičar i teolog, urednik vjerske informativne agencije, Drago Pilsel- novinar i kolumnista, magistar moralne i političke teologije i dr. Dževad Hodžić – profesor Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju vodi Marko Radoja a uvodni prilog donosi Anne Marie Ćurčić.