Valentin Inzko o izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko podnio je Vijeću sigurnosti UN-a polugodišnji izvještaj o stanju u toj državi. Inzko je upozorio na negativne trendove – BiH ne radi u korist svojih građana, naglasio je Inzko, stagnira i ne ispunjava očekivanja međunarodne zajednice. Političke stranke nastavljaju stavljati lične i stranačke interese ispred interesa građana, […]

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko podnio je Vijeću sigurnosti UN-a polugodišnji izvještaj o stanju u toj državi. Inzko je upozorio na negativne trendove – BiH ne radi u korist svojih građana, naglasio je Inzko, stagnira i ne ispunjava očekivanja međunarodne zajednice. Političke stranke nastavljaju stavljati lične i stranačke interese ispred interesa građana, dodaje visoki predstavnik.

Upozorio je na neprestana ponavljanja političara iz Republike Srpske koji pozivaju na raspadanje Bosne i Hercegovine. Pohvalio je suprotan stav političkog vodstva Srbije, kao i izvinjenje predsjednika Nikolića za genocid u Srebrenici. U svom izvještaju, visoki predstavnik se detaljnije fokusirao na nemogućnost provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, krizu vlasti u Federaciji i političku blokadu na lokalnom nivou u Mostaru.

Gost Vijesti Aljazeere u New Yorku je Valentin Inzko, Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.