Kontekst: Utjecaj reality programa

Šta nude i kakve poruke prenose reality programi koji se emitiraju na TV stanicama širom regije? Snose li mediji odgovornost za nastajanje novih formi ponašanja poput napadnog skretanja pažnje na sebe, vidljivog u ovim programima? Ko su uzori mladim generacijama? Kako promovirati istinske estetske vrijednosti? U udarnim terminima na dvije televizije sa nacionalnom frekvencijom emitiraju […]

Šta nude i kakve poruke prenose reality programi koji se emitiraju na TV stanicama širom regije? Snose li mediji odgovornost za nastajanje novih formi ponašanja poput napadnog skretanja pažnje na sebe, vidljivog u ovim programima? Ko su uzori mladim generacijama? Kako promovirati istinske estetske vrijednosti?

U udarnim terminima na dvije televizije sa nacionalnom frekvencijom emitiraju se dva reality showa. Ti programi  često su puni neprimjerenog ponašanja, brutalnih scena, pa i fizičkog obračuna učesnika. Prema istraživanjima gledanosti, stotine hiljada ljudi uživa upravo u tome. Najveći broj gledalaca su mladi ljudi.

Ko su im uzori i da li se obrazuju  novi modeli ponašanja na ovim programima? O reality programima, njihovom utjecaju na gledaoce, porukama koje šalju, razgovaramo sa našim gostima. U Sarajevskom studiju – režiser Ahmed Imamović, u Zagrebu – etnolog i autor knjige “Sto dana ispred malih ekrana BIG BROTHER” Sandi Blagonić i u Beogradu psihoanalitičar Aleksandar Vučo.

Emisiju vodi Marko Radoja.