Forestier-Walker o nuklearnim pregovorima u Almatiju

U kazahstanskom glavnom gradu Almatiju počeli su pregovori o iranskom nuklearnom programu. Iranski pregovarači trebali bi odgovoriti na ponudu svjetskih sila od prije dva mjeseca za koju se svjetski centri moći nadaju kako bi mogla biti prihvatljiva iranskoj strani. Ona, naime, ne predviđa potpuno gašenje nuklearnog programa. Zapadne sile optužuju Iran da stvara preduvjete za izradu […]

U kazahstanskom glavnom gradu Almatiju počeli su pregovori o iranskom nuklearnom programu. Iranski pregovarači trebali bi odgovoriti na ponudu svjetskih sila od prije dva mjeseca za koju se svjetski centri moći nadaju kako bi mogla biti prihvatljiva iranskoj strani. Ona, naime, ne predviđa potpuno gašenje nuklearnog programa.

Zapadne sile optužuju Iran da stvara preduvjete za izradu atomske bombe, dok Teheran tvrdi kako se nuklearni program koristi isključivo za civilne svrhe, prije svega u medicini.

Izrael je već zaprijetio intervencijom ako uskoro ne bude pomaka u pregovorima. Evropski i američki zvaničnici kažu kako su optimistični u vezi s najnovijom rundom razgovora o iranskom nuklearnom programu. Reporter Al Jazeere javio se iz Almatija.