Kontekst: Politički odnosi u Makedoniji

Šta za budućnost Makedonije i njen evropski put znači pobjeda vladajućih partija na lokalnim izborima? Zašto je opozicija postigla tako loše rezultate? Jesu li izbori bili fer i demokratski? Kakvo je stanje ljudskih prava i medijskih sloboda u Makedoniji? Političke stranke u Makedoniji odmjerit će još jednom snage. U drugom krugu lokalnih izbora 7. aprila […]

Šta za budućnost Makedonije i njen evropski put znači pobjeda vladajućih partija na lokalnim izborima? Zašto je opozicija postigla tako loše rezultate? Jesu li izbori bili fer i demokratski? Kakvo je stanje ljudskih prava i medijskih sloboda u Makedoniji?

Političke stranke u Makedoniji odmjerit će još jednom snage. U drugom krugu lokalnih izbora 7. aprila biraju se gradonačelnici u 29 općina. Međutim, već sada je jasno da su u prvom krugu uvjerljivu pobjedu u većini općina ostvarile vladajuće VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju.

Kako će se dalje razvijati politički odnosi u Makedoniji i kakvi su njeni izgledi za približavanje Evropi. Gosti Konteksta su: Beogradu – urednica balkanske istraživačke mreže BIRN, novinarka Ana Petruševa i u Skoplju – politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Vladimir Božinovski. Večerašnji Kontekst vodi Saša Delić, a priču o prvom krugu lokalnih izbora donosi Maja Blaževska.