Kontekst: Autonomija Vojvodine

Prijedlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava autonomne pokrajine Vojvodina, koji je pokrajinska Vlada uputila Skupštini na razmatranje i usvajanje, izazvao je žestoke reakcije u Srbiji. S jedne strane, predlagači tvrde da je riječ samo o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, s druge, pak, stižu optužbe Srpske napredne stranke da Deklaracija nije harmonizacija […]

Prijedlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava autonomne pokrajine Vojvodina, koji je pokrajinska Vlada uputila Skupštini na razmatranje i usvajanje, izazvao je žestoke reakcije u Srbiji. S jedne strane, predlagači tvrde da je riječ samo o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, s druge, pak, stižu optužbe Srpske napredne stranke da Deklaracija nije harmonizacija republičkih i pokrajinskih organa nego predviđa usklađivanje odnosa dviju zemalja.

Je li autonomija Vojvodine političko, ekonomsko ili politikantsko pitanje? Hoće li Deklaracija o Vojvodini izazvati radikalizaciju stanja u pokrajini?  Jesu li mogući vanredni izbori i smjene lidera pokrajinske vlade? Ima li u Deklaraciji elemenata separatizma? 

Gosti Konteksta su: u Novom Sadu  potpredsjednik Vlade Vojvodine i član Predsjedništva Demokratske stranke – Goran Ješić i u Beogradu poslanik u Skupštini Vojvodine i potpredsjednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke – Damir Zobenica. Večerašnji Kontekst vodi Dalija Hasanbegović.