Kontekst: Udžbenici maternjeg jezika u regiji

Iz kakvih udžbenika nove generacije uče maternji jezik? Kako se zvanične institucije odnose prema jeziku i obrazovanju? Ima li jezične isključivosti i negativnih utjecaja politike na jezik? Jesu li na djelu i svojevrsni konformizam i oportunizam jezikoslovaca? Značaj jezika za obrazovanje i razvoj obrazovnog sistema nesporan je. Zato je kvalitet udžbenika maternjeg jezika mnogo više […]

Iz kakvih udžbenika nove generacije uče maternji jezik? Kako se zvanične institucije odnose prema jeziku i obrazovanju? Ima li jezične isključivosti i negativnih utjecaja politike na jezik? Jesu li na djelu i svojevrsni konformizam i oportunizam jezikoslovaca?

Značaj jezika za obrazovanje i razvoj obrazovnog sistema nesporan je. Zato je kvalitet udžbenika maternjeg jezika mnogo više od retoričnog pitanja. Šta piše u čitankama, po kojim se kriterijima biraju tekstovi i njihovi autori te kako će to utjecati na generacije učenika i studenata?

Gosti emisije su: u Zagrebu profesorica za hrvatski standardni jezik na Filozofskom fakultetu dr. Zrinka Jelaska; u Sarajevu profesor bosanskog jezika i književnosti Namir Ibrahimović i u Beogradu profesor na Filološkom fakultetu dr. Veljko Brborić. Večerašnji Kontekst vodi Anne Marie Ćurčić.