Kenijci strahuju od nasilja poslije izbora

U ponedjeljak se održavaju opšti izbori u Keniji. Bira se predsjednik zemlje, senatori, članovi Parlamenta, te guverneri okruga. Biće to prvi izbori pod novim kenijskim ustavom, koji je dobio podršku na referendumu 2010. godine.  Dvojica kandidata izdvojila su se u predizbornoj utrci, aktuelni premijer Raila Odinga, kojem je ovo treća kandidatura za predsjednika, i Uhuru Kenyatta, […]

U ponedjeljak se održavaju opšti izbori u Keniji. Bira se predsjednik zemlje, senatori, članovi Parlamenta, te guverneri okruga. Biće to prvi izbori pod novim kenijskim ustavom, koji je dobio podršku na referendumu 2010. godine. 

Dvojica kandidata izdvojila su se u predizbornoj utrci, aktuelni premijer Raila Odinga, kojem je ovo treća kandidatura za predsjednika, i Uhuru Kenyatta, Odingin zamjenik, kojeg je Međunarodni krivični sud optužio da je odgovoran za nasilje nakon izbora 2007. Predizborna kampanja zvanično je gotova. U subotu su održani posljednji predizborni skupovi, na kojima su Odinga i Kenyatta pozvali svoje pristalice na mir i poštovanje izbornih rezultata. Međutim, s obzirom na iskustvo iz prošlosti, kada je u postizbornim sukobima poginulo više od hiljadu ljudi, bezbjednost u ovoj zemlji i dalje je upitna.