Kontekst: Kuda ide Slovenija

U Sloveniji se obilježava Prešernov dan, slovenski dan kulture u spomen na pjesnika Franca Prešerna. Međutim, u glavnom gradu ove zemlje gotovo ništa ne podsjeća na praznik. U Ljubljani su održana dva mitinga: pristalice Janeza Janše iz cijele Slovenije okupile su se da podrže njegovu vladu. Nešto kasnije, oko 50 metara dalje, održani su protesti […]

U Sloveniji se obilježava Prešernov dan, slovenski dan kulture u spomen na pjesnika Franca Prešerna. Međutim, u glavnom gradu ove zemlje gotovo ništa ne podsjeća na praznik. U Ljubljani su održana dva mitinga: pristalice Janeza Janše iz cijele Slovenije okupile su se da podrže njegovu vladu. Nešto kasnije, oko 50 metara dalje, održani su protesti građana protiv Janšine vlade i “političkih elita”.

Može li u atmosferi većinskog nezadovoljstva političkim elitama opstati Janšina Vlada i političari osumnjičeni za korupciju? Ima li političke alternative? Šta protesti u Sloveniji znače za građanski aktivizam u regiji? U večerašnjem izdanju Konteksta o tome kuda ide Slovenija.

Gosti emisije su: u Ljubljani – kreativni direktor Mladine Robert Botteri; u Zagrebu – filozof i publicist Srećko Horvat i u Beogradu – osnivač Centra za nenasilni otpor Siniša Šikman.

Večerašnji Kontekst vodi Adnan Rondić.