Kontekst: Uspjeh filmova sa Balkana

Film Danisa Tanovića dobio je Srebrenog medvjeda, Nazif Mujić proglašen je najboljim glumcem. Nagradu je dobio i film Srdana Golubovića , koji je u Berlin došao s nagradom iz SAD-a. Zapažen je bio i film Bobe Jelčića. Tri režisera, dobila su aplauz Evrope za prikaz oprosta, manjina i Mostara, istih onih pitanja za čije su […]

Film Danisa Tanovića dobio je Srebrenog medvjeda, Nazif Mujić proglašen je najboljim glumcem. Nagradu je dobio i film Srdana Golubovića , koji je u Berlin došao s nagradom iz SAD-a. Zapažen je bio i film Bobe Jelčića.

Tri režisera, dobila su aplauz Evrope za prikaz oprosta, manjina i Mostara, istih onih pitanja za čije su rješenje političari uzeli milione, a godinama se nisu pomakli s mrtve tačke, pa ni na razini percepcije.

Jesu li autori s Balkana doista najbolji, najnadareniji, najinventivniji, najsposobniji da s malo novca u kulturi naprave puno? Favoriziraju li ih žiriji jer su jadni, poratni, vječito pred evropskim vratima ili zato što su, zaista, ravni evropskim filmašima?

Gosti emisije su: u Sarajevu producentica Tanovićeva filma Amra Bakšić Čamo, u Beogradu režiser Srdan Golubović i u Zagrebu Bobo Jelčić.

Večerašnji Kontekst vodi Mirjana Hrga, uvodni prilog donosi Aksel Zaimović.