Kontekst: Reforma obrazovanja

Decenijama traju reforme obrazovanja u državama regije. Kritičari su skloni reći da je uvođenje Bolonjskog procesa i državne mature korak naprijed u modernizovanju obrazovnog sistema, ali dva koraka unazad u znanju. Na kojem je nivou kvalitet odgojno-obrazovnog sistema u regiji? Koji su strateški ciljevi obrazovanja? Kako se riješiti spornih sadržaja i nekvalitetnih programa? A kako […]

Decenijama traju reforme obrazovanja u državama regije. Kritičari su skloni reći da je uvođenje Bolonjskog procesa i državne mature korak naprijed u modernizovanju obrazovnog sistema, ali dva koraka unazad u znanju.

Na kojem je nivou kvalitet odgojno-obrazovnog sistema u regiji? Koji su strateški ciljevi obrazovanja? Kako se riješiti spornih sadržaja i nekvalitetnih programa? A kako utjecaja politike? Koliko su sistemi obrazovanja usklađeni sa potrebama tržišta rada?

Gosti emisije su: u Sarajevu – kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih  dr. Damir Marjanović i u Zagrebu direktor Agencije za odgoj i obrazovanje Hrvatske Vinko Filipović.

Kontekst vodi Saša Delić.