Recite Al Jazeeri: Theodosios Atallah Hanna

Gost novog izdanja emisije Recite Al Jazeeri je arhiepiskop Grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu, Theodosios Atallah Hanna.Omiljen među Arapima, ali ne i kod izraelskih vlasti, arhiepiskop Theodosios govori o Palestini i Jerusalemu, o judaizmu, hrišćanstvu i islamu, o značaju svetog grada Jerusalema za sve tri monoteističke religije. Ne prihvata teze prema kojima se u Palestini vodi […]

Gost novog izdanja emisije Recite Al Jazeeri je arhiepiskop Grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu, Theodosios Atallah Hanna.
Omiljen među Arapima, ali ne i kod izraelskih vlasti, arhiepiskop Theodosios govori o Palestini i Jerusalemu, o judaizmu, hrišćanstvu i islamu, o značaju svetog grada Jerusalema za sve tri monoteističke religije.

Ne prihvata teze prema kojima se u Palestini vodi jevrejsko-muslimanski vjerski sukob, kritikuje okupaciju Palestine i podržava pravo na povratak svih Palestinaca, muslimana i hrišćana, na okupirane teritorije.

Razočaran je stavom da predsjedvajaući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović nije podržao priznanje palestinske države.
S arhiepiskopom Theodosisom u Jerusalemu je razgovarala Mirjana Hrga.