Puljić o reakciji SAD-a na stanje u Južnom Sudanu

Dvije i po godine nakon što je stekao nezavisnost, Južni Sudan na rubu je građanskog rata. Pojavili su se i novi dokazi o ubistvima tokom obračuna koji su oživjeli stare etničke podjele u toj naftom bogatoj zemlji. Predstavnici UN-a su izvijestili da je jedna masovna grobnica otkrivena u Bentiju, a još dvije su pronađene u […]
Dvije i po godine nakon što je stekao nezavisnost, Južni Sudan na rubu je građanskog rata. Pojavili su se i novi dokazi o ubistvima tokom obračuna koji su oživjeli stare etničke podjele u toj naftom bogatoj zemlji. Predstavnici UN-a su izvijestili da je jedna masovna grobnica otkrivena u Bentiju, a još dvije su pronađene u glavnom gradu Jubi. 
Ubijeni u Bentiju su pripadali plemenu Dinka, koji su bili članovi sudanske Narodnooslobodilačke armije. Uprkos međunarodnim naporima, sukobi ulaze u drugu sedmicu i sve su bliže vitalnim naftnim poljima Južnog Sudana.
 
Oko 150 američkih marinaca stiglo je u Džibuti na Rogu Afrike da pomognu u eventualnoj evakuaciji i zaštiti američkih interesa u Južnom Sudanu.
 
Iz Washingtona se javlja Ivica Puljić.