Kontekst: Segregacija u školama

Zašto su zemlje regije podložne segregaciji u obrazovanju? Tko je odgovoran za diskriminaciju djece u školama? Kako podjele i segregacija u obrazovanju utječu na odnose u društvu? U najdrastičnijim oblicima segregacije razdvajaju se osobe na temelju rase, spola, vjere ili etničke pripadnosti, te im se onemogućava ili u znatnoj mjeri ograničava ostvarivanje temeljnih ljudskih prava. […]

Zašto su zemlje regije podložne segregaciji u obrazovanju? Tko je odgovoran za diskriminaciju djece u školama? Kako podjele i segregacija u obrazovanju utječu na odnose u društvu?

U najdrastičnijim oblicima segregacije razdvajaju se osobe na temelju rase, spola, vjere ili etničke pripadnosti, te im se onemogućava ili u znatnoj mjeri ograničava ostvarivanje temeljnih ljudskih prava. Koliko ima diskriminacije i segregacije u obrazovnim sustavima u zemljama regije razgovaramo s gostima u Kontekstu: u Sarajevu – voditeljica ureda Fondacije “Schüler Helfen Leben” u BiH Aida Bećirović; u Skoplju – iz Mladinskog obrazovnog foruma Stefan Ristovski; u Zagrebu – socijalna pedagoginja Sanja Jelić.

Uvodnu priču donosi Milka Smilevska. Kontekst vodi Irena Kuldija.