Kontekst: Problematika popisa

Na popis u BiH čekalo se više od 20 godina i kada je, napokon, odlučeno da se obavi, postao je prvorazredno političko pitanje u zemlji. Nakon završetka prijavljene su brojne navodne neregularnosti i dovedena je u pitanje valjanost popisa. Zemlje u regiji popise su obavile kada i ostatak svijeta – prošle godine, osim Makedonije, koja […]

Na popis u BiH čekalo se više od 20 godina i kada je, napokon, odlučeno da se obavi, postao je prvorazredno političko pitanje u zemlji. Nakon završetka prijavljene su brojne navodne neregularnosti i dovedena je u pitanje valjanost popisa. Zemlje u regiji popise su obavile kada i ostatak svijeta – prošle godine, osim Makedonije, koja sa Somalijom ostaje jedina zemlja na svijetu bez najvažnijih statističkih podataka o građanima i državi.

Zašto je važan popis stanovništva i čemu sve koristi? Šta pokazuju rezultati posljednjih popisa u regiji? Zašto se u BiH na popis čekalo više od 20 godina? Kada će biti obavljen popis u Makedoniji?

O ovim temama razgovaramo sa našim gostima. U Sarajevu je profesor statistike i demografije, bivši direktor  Agencije za statistiku BiH 1991 Hasan Zolić, u Zagrebu vodeći hrvatski demograf Stjepan Šterc i u Skoplju stručnjak za statistiku, koji je bio predsjednik Biroa za popis 2002. godine u Makedoniji, Dončo Gerasimovski.

Emisiju vodi Marko Radoja, a uvodni prilog iz Bosne i Hercegovine donosi Nadina Maličbegović.