Kontekst: Zagađenost zraka u regiji

Krajem prošle i početkom ove godine mnogi gradovi u regiji suočeni su s problemom zagađenja zraka. Kakvog je kvaliteta zrak u gradskim središtima, šta građani udišu? Koji su uzroci zagađenja i posljedice za ljudsko zdravlje? Kako popraviti stanje i osigurati bolje životne uvjete, naročito tokom zime? Zagađenje zraka je veliki ekološki problem i ozbiljan rizik […]

Krajem prošle i početkom ove godine mnogi gradovi u regiji suočeni su s problemom zagađenja zraka. Kakvog je kvaliteta zrak u gradskim središtima, šta građani udišu? Koji su uzroci zagađenja i posljedice za ljudsko zdravlje? Kako popraviti stanje i osigurati bolje životne uvjete, naročito tokom zime?

Zagađenje zraka je veliki ekološki problem i ozbiljan rizik za zdravlje. Procjenjuje se da zagađeni zrak, širom svijeta, uzrokuje blizu dva miliona slučajeva prerane smrti godišnje. U ovom izdanju Konteksta govorimo o visokom procentu zagađenosti zraka u državama regije, posebno tokom zime.

Gosti emisije su: u Sarajevu – dipl. ing. hemije Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS i u Zagrebu – dr. znanosti Ivona Majić, dipl. ing. iz Laboratorija za analize buke, zraka, aerobiologiju i ostale mikroklimatske uvjete, Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”.

Večerašnji Kontekst vodi Adnan Rondić.