Kontekst: Teroristički napad u Keniji

Teroristički napad na trgovački centar u glavnom gradu Kenije šokirao je svjetsku javnost. Zašto je za metu napada izabran luksuzni Centar sa sigurnosnim kamerama koje su zabilježile ubojstva? Tko je pobunjenička skupina Al-Shabab koja je preuzela odgovornost i je li ona sama u tome? Za vrijeme napada izbran je vikend, kada je najveća gužva u […]

Teroristički napad na trgovački centar u glavnom gradu Kenije šokirao je svjetsku javnost. Zašto je za metu napada izabran luksuzni Centar sa sigurnosnim kamerama koje su zabilježile ubojstva? Tko je pobunjenička skupina Al-Shabab koja je preuzela odgovornost i je li ona sama u tome?

Za vrijeme napada izbran je vikend, kada je najveća gužva u centru sa više od 800 dućana. U nasumičnoj pucnjavi ubijeno je najmanje 62 ljudi a u kasnijim okršajima napadača i vojske još 6.

Skupina Al-Shabab objavila je da je to njihov odgovor na kenijske vojne operacije u Somaliji. Ne kriju bliskost s Al-Kaidom. Ovih dana za njih je čuo cijeli svijet, kao i za situaciju u Somaliji koja je na marginama interesa.

Gosti Konteksta su: u Beogradu Milan Mijalkovski, profesor na Fakultetu bezbednosti i u Zagrebu – Željko Cvrtila – stručnjak na području sigurnosti.

Kontekst vodi: Mirjana Hrga.