Kontekst: Umjetnost

O umjetnosti se tradicionalno razmišlja kao o načinu preslikavanja zbilje i vrijednosti u nama i oko nas, ali i o načinu utjecaja na stvarnost. Umjetnost se bazirala na filozofsko-društvenom okviru stvarnosti doba u kojem je nastala. No, je li to slučaj i danas?  Šta je umjetnost danas? Kolika je važnost  umjetnosti i umjetnika u modernom […]

O umjetnosti se tradicionalno razmišlja kao o načinu preslikavanja zbilje i vrijednosti u nama i oko nas, ali i o načinu utjecaja na stvarnost. Umjetnost se bazirala na filozofsko-društvenom okviru stvarnosti doba u kojem je nastala.

No, je li to slučaj i danas?  Šta je umjetnost danas? Kolika je važnost  umjetnosti i umjetnika u modernom svijetu?

Oslikavaju li oni stvarnost i na koji način mogu učiniti svijet boljim? Trebaju li umjetnici izazivati društvo ili se utopiti u duhu vremena? Je li umjetnost isključivo elitna ili može biti i masovna?

Gosti Konteksta su: u Sarajevu slikar Marko Stupar, poznati umjetnik sa ovih prostora, izlagao u prestižnim galerijama od New Yorka do Tokija, uključujući i Pariz, gdje već decenijama živi i u Beogradu akademski slikar profesor Zdravko Vajagić, osnivač Akademije za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Svoja djela izlagao je širom bivše Jugoslavije.

Kontekst vodi Dalija Hasanbegović.