Kontekst: Autizam i autistični spektar

Šta su autizam i autistični spektar i koji su uzroci njihovog nastanka? Koji sve poremećaji mogu doći uz autizam i kako se ispoljavaju? Kako zemlje regije prate savremene metode liječenja autizma? Kakva je uloga porodice, javnosti, obrazovnih i zdravstvenih institucija? U ovom izdanju Konteksta govorimo o autističnom poremećaju, njegovim uzrocima i posljedicama, liječenju i ukupnom […]

Šta su autizam i autistični spektar i koji su uzroci njihovog nastanka? Koji sve poremećaji mogu doći uz autizam i kako se ispoljavaju? Kako zemlje regije prate savremene metode liječenja autizma? Kakva je uloga porodice, javnosti, obrazovnih i zdravstvenih institucija?

U ovom izdanju Konteksta govorimo o autističnom poremećaju, njegovim uzrocima i posljedicama, liječenju i ukupnom odnosu javnosti prema osobama s autističnim poremećajem.

Gosti Konteksta su: u Zagrebu – direktor Centra za autizam, diplomirani defektolog Ivica Dokleja; u Beogradu – dječiji psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje dr. Milica Pejović-Milovančević i u Sarajevu – direktorica EDUS centra dr. Nirvana Pištoljević, profesorica na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Večerašnji Kontekst vodi Anne Marie Ćurčić.