Dvadeset godina od spaljivanja Vijećnice

Obilježena je 20. godišnjica od spaljivanja Vijećnice, jednog od prepoznatljivih simbola Sarajeva. Zahvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u knjige, sačuvano je blizu 10 posto nekadašnjeg fonda biblioteke i danas se čuva u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Obnova zgrade Vijećnice traje već 16 godina, a današnja uprava nacionalne biblioteke pribojava se da nakon obnove, Vijećnica više neće biti […]

Obilježena je 20. godišnjica od spaljivanja Vijećnice, jednog od prepoznatljivih simbola Sarajeva. Zahvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u knjige, sačuvano je blizu 10 posto nekadašnjeg fonda biblioteke i danas se čuva u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Obnova zgrade Vijećnice traje već 16 godina, a današnja uprava nacionalne biblioteke pribojava se da nakon obnove, Vijećnica više neće biti njen dom. Naime, politička previranja u zemlji prijete da ona bude ugašena.

U bombardiranju Vojske Republike Srpske, 25. avgusta 1992. u zgradi Vijećnice su uništena dva miliona knjiga, među njima gotovo 300.000 izuzetno vrijednih i rijetkih izdanja.

Prilog Haruna Karčića.