Miladin Ševarlić o ublažavanju posljedica suše

Vlada Srbije usvojila je niz mjera za ublažavanje posljedica suše. Uglavnom predviđaju oslobađanje poljoprivrednika od obaveza prema državi. Među ostalim, odlučeno je da odmah, sa 130 miliona eura pomognu obnovi poljoprivrede. Mjere predviđaju i adekvatnu intervenciju države na tržištu, kako bi se očuvala stabilnost cijena, opskrbe, te finansijska pomoć poljoprivredicima čije je zemljište pogođeno sušom. […]

Vlada Srbije usvojila je niz mjera za ublažavanje posljedica suše. Uglavnom predviđaju oslobađanje poljoprivrednika od obaveza prema državi. Među ostalim, odlučeno je da odmah, sa 130 miliona eura pomognu obnovi poljoprivrede.

Mjere predviđaju i adekvatnu intervenciju države na tržištu, kako bi se očuvala stabilnost cijena, opskrbe, te finansijska pomoć poljoprivredicima čije je zemljište pogođeno sušom. Država će osloboditi poljoprivrednike finansijskih obaveza ili će te obaveze prolongirati. Visina štete koju je suša nanijela ratarskim kulturama samo u Vojvodini iznosi blizu 50 posto.

Procjena ukazuje da će rod u 2012. biti umanjen za otprilike pet miliona tona, odnosno blizu 100 miliona eura.

Ovo je za Al Jazeeru komentirao Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.