Nelojalna konkurencija ubija bh. proizvođače

Važnost domaće proizvodnje u BiH redovno se ističe u vrijeme političkih izbornih kampanja. No malo je vidljiva stvarna opredijeljenost nadležnih institucija za poticanje i uvezivanje sistema domaće proizvodnje i potrošnje. Domaći prozvođači u Bosni i Hercegovini trpe ogromne štete zbog neuređenog tržišta, slabih poticaja i nelojalne konkurencije iz uvoza. Poljoprivrednicima je obećana i pomoć za […]

Važnost domaće proizvodnje u BiH redovno se ističe u vrijeme političkih izbornih kampanja. No malo je vidljiva stvarna opredijeljenost nadležnih institucija za poticanje i uvezivanje sistema domaće proizvodnje i potrošnje.

Domaći prozvođači u Bosni i Hercegovini trpe ogromne štete zbog neuređenog tržišta, slabih poticaja i nelojalne konkurencije iz uvoza.

Poljoprivrednicima je obećana i pomoć za štete koje im je uzrokovalo nevrijeme početkom ove godine – što je više od 50 miliona eura.

Realizacija pomoći je slaba, a u nekim dijelovima zemlje skoro nikakva. Dio domaćih proizvođača stoga najavljuje za početak septembra proteste u BiH.

Priču donosi Ljiljana Smiljanić.