Kontekst: Sigurnosna situacija u regiji

Kakvo je stanje opće sigurnosti u gradovima i državama regije? Koliko aktuelne društvene okolnosti pogoduju porastu kriminala? Kako utvrditi moralnu, političku i krivičnu odgovornost nadležnih? A kako građanima omogućiti život bez straha od kriminala i nasilja? Nedavno je u Sarajevu čovjek ubijen zbog 30 feninga, u Mostaru je policajac ubio djevojku, u Zagrebu i Beogradu […]

Kakvo je stanje opće sigurnosti u gradovima i državama regije? Koliko aktuelne društvene okolnosti pogoduju porastu kriminala? Kako utvrditi moralnu, političku i krivičnu odgovornost nadležnih? A kako građanima omogućiti život bez straha od kriminala i nasilja?

Nedavno je u Sarajevu čovjek ubijen zbog 30 feninga, u Mostaru je policajac ubio djevojku, u Zagrebu i Beogradu se u posljednja dva mjeseca dogodilo više okrutnih ubistava, u Beogradu je vođa kriminalne grupe bio specijalac. Opća nesigurnost, nasilje u gradovima, kriminal, ubistva bez razloga, česta su pojava.

U ovom izdanju Konteksta govorimo o uzrocima i posljedicama takvog stanja. Gosti Konteksta su: u Sarajevu – generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović, te u Zagrebu – docent na Hrvatskim studijima dr. Renato Matić, sociolog.

Emisiju vodi Marina Riđić, uvodnu priču donosi Dragan Stanimirović.