Zorica Kuburović o odnosu prema religiji u regiji

Zorica Kuburović, sociologinja religije i profesorica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, govorila je za Al Jazeeru o tome kako postići da religija ili nereligioznost ostanu u intimnim okvirima svakog građanina. „Već dugi niz godina postoje istraživanja koja govore da je odnos prema religiji promenjen i da je on sada u javnom diskursu značajan i […]

Zorica Kuburović, sociologinja religije i profesorica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, govorila je za Al Jazeeru o tome kako postići da religija ili nereligioznost ostanu u intimnim okvirima svakog građanina.

„Već dugi niz godina postoje istraživanja koja govore da je odnos prema religiji promenjen i da je on sada u javnom diskursu značajan i dominantan. Oni koji su religiozni po svim istraživanjima i popisima stanovništva su zaista u manjini“, rekla je Kuburović.

„Dogodio se trend da se spojila ne samo verska institucija sa političkim određenjima, već je došlo do spajanja religije i nacije. Odgovornost leži na svima nama koji smo dozvolili da religija bude zloupotrebljena“, dodala je ona.