Philip Gordon o kandidaturi Srbije

Prilog : Ivica Puljić .  Iako američka državna tajnica Hillary Clinton nije prije nekoliko dana u obraćanju Kongresu stavila europski jugoistok među prioritete američke vanjske politike Philip Gordon kaže da State Department itekako prati zbivanja u toj regiji, osobito kada su Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina u pitanju, te da su u tom području predstavnici […]

Prilog : Ivica Puljić . 

Iako američka državna tajnica Hillary Clinton nije prije nekoliko dana u obraćanju Kongresu stavila europski jugoistok među prioritete američke vanjske politike Philip Gordon kaže da State Department itekako prati zbivanja u toj regiji, osobito kada su Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina u pitanju, te da su u tom području predstavnici američke vlade česti gosti.

Prvo pitanje je glasilo – kako ocjenjuje najnovija zbivanja na relaciji Priština-Beograd?

«Bili smo vrlo zadovoljni kada je početkom tjedna došlo do sporazuma između Srbije i Kosova. Sudjelovanje Kosova u regionalnim organizacijama i upravljanje integriranom granicom daje Kosovu mogućnost da samo sebe predstavlja i da u svoje ime govori unutar regionalnih organizacija što je jako važno. Kao što znate Sjedinjene Države daju snažnu potporu neovisnosti Kosova i ovo je korak dalje u manifestiranju te situacije na međunarodnoj sceni. Isto smo tako jako zadovoljni odlukom Europske unije da ponudi status kandidata Srbiji što je nešto što Sjedinjene Države podržavaju neko vrijeme. Vjerujemo da Srbija treba biti na putu da postane članica Europske unije. Isto tako, pozdravljamo odluku Europske unije da Kosovu ponudi studiju izvodljivosti o  Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju…U temelju Europska unija ohrabruje obje strane  ka europskoj integraciji iza čega Sjedinjene Dražave stoje u potpunosti».

Ovo je odličan prvi korak – kaže naš sugovornik. Kako se dalje treba razvijati situacija?

«Jasno da se još mnogo toga treba učiniti u dijalogu Srbije i Kosova pod okriljem Europske unije. Očigledne su velike razlike na sjeveru Kosova i mi ohrabrujemo obje strane da razgovaraju o tome.  Sjedinjene države snažno podupiru kosovski teritorijalni integritet i neovisnost , ali vjerujemo da postoje načini da lokalno srpsko stanovništvo može legitimno izabrati svoje predstavnike kako bi u značajnom mjeri vodili brigu o svojim pitanjima. Pomicanje naprijed je za obje zemlje kritičan je korak za kompletiranje Europe. Vjerujemo da je ponuda o statusu kandidata za Srbiju daljnje ohrabrenje za Srbiju da normalizira svoje odnose s Kosovom od čega će obje zemlje imati koristi.»

Bosna i Hercegovina je napokon dobila vladu, pokrenulo se i s mrtve točke kada je proračun u pitanju. No, je li sve to stiglo prekasno?

«Formiranje savezne vlade u BiH stiže prekasno, više od godinu dana od izbora, ali mi smo jako ohrabreni da se sve strane to učinile. Ne samo da su se složile formirati vladu nego su se složile i oko proračuna. Poduzeti su i drugi koraci koji pokazuju da državno ćelništvo može doprijeniti onome što je zemlji porebno. Sjedinjene Države i dalje pružaju veliku potporu Bosni i Hercegovini i njenim euroatlanskim nastojanjima. Prvi korak je bio formiranje savezne vlade, a mi bi voljeli vidjeti da se politički čelnici slože oko raspoređivanja vojne imovine kao bi NATO savez mogao unaprijediti svoje odnose s tom zemljom. Mi ćemo i dalje biti intezivno uključeni u nastojanja da se poboljša situacija u BiH».

Sjedinjene Države će i dalje biti intenzivno uključene u nastojanja da se poboljša situacija u Bosni i Hercegovini, , kaže Gordon.

“Sjedinjene Države daju snažnu potporu Bosni i Hercegovini kao zemlji s različitim entitetima i različitim etničkim skupinama, ali kao jednoj državi. Vjerujemo da tome ne postoji alternativa i snažno se protivimo svakoj pomisli o podjeli. Vjerujemo da bosanski Srbi, isto kao i bosanski Hrvati i Bošnjaci mogu živjeti i raditi u istoj zemlji. Što više to  čine to će biti sve više u njihovom interesu”.

Posljednja tema razgovora bila je nova hrvatska vlada. Poznato je, naime, da Republika Hrvatska i Sjedinjene Države imaju odlične odnose: 

«Blisko surađujemo s novom vladom u Hrvatskoj i državna tajnica Clinton uskoro se želi vidjeti sa šeficom hrvatske diplomacije. Imamo o čemu razgovarati i bilateralno i kada je regija u pitanju».