Neredi u Skoplju zbog usvajanja budžeta

Sukobi na ulicama Skoplja, i u državnoj skupštini odnosno Sobranju. Budžet države izglasan je po hitnoj proceduri bez prisustva opozicionih zastupnika. Tome je prethodila blokada parlamenta od strane opozicije, koja je pokušala da fizički spriječi većinske zastupnike da nastave sa budžetskom procedurom. Nekoliko zastupnika je povrijeđeno. Bilo je povrijeđenih i na ulicama ispred Sobranja, gdje […]

Sukobi na ulicama Skoplja, i u državnoj skupštini odnosno Sobranju.

Budžet države izglasan je po hitnoj proceduri bez prisustva opozicionih zastupnika. Tome je prethodila blokada parlamenta od strane opozicije, koja je pokušala da fizički spriječi većinske zastupnike da nastave sa budžetskom procedurom. Nekoliko zastupnika je povrijeđeno.

Bilo je povrijeđenih i na ulicama ispred Sobranja, gdje su se sukobile pristalice vlasti i opozicije, uprkos prisustvu velikog broja policije. Opozicija je tražila izmjene u nacrtu budžeta, od kojih je samo mali dio usvojen. Smatra da su ovim načinom donošenja budžeta prekršene sve pravne procedure, ustav i zakon Makedonije. Budžet za 2013. iznosi 2,7 milijarde eura.

 

Prilog Milke Smilevske.