Istraživanje uljnih škriljaca u Aleksincu

Srbija bi do 2016. godine mogla proizvoditi naftu iz uljnih škriljaca. U ovoj državi postoji oko pet milijardi tona uljnih škriljaca, a čak dvije milijarde na tri ležišta aleksinačkog basena. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić najavio je da će tender za savjetnika za izbor strateškog partnera za eksploataciju na teritoriji […]

Srbija bi do 2016. godine mogla proizvoditi naftu iz uljnih škriljaca. U ovoj državi postoji oko pet milijardi tona uljnih škriljaca, a čak dvije milijarde na tri ležišta aleksinačkog basena.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić najavio je da će tender za savjetnika za izbor strateškog partnera za eksploataciju na teritoriji Aleksinca biti raspisan tokom januara, dok se izbor stranog investitora najavljuje u narednim mjesecima.

Kako je saopćeno, već je zainteresovano nekoliko stranih kompanija, od kojih je jedna napravila računicu da bi profit mogao da bude i do 140 milijardi eura.

Prilog Ivane Momčilović.