Erol Avdović o Jeremićevoj kandidaturi u UN-u

Kako je za Al Jazeeru rekao Erol Avdović, politički analitičar iz New Yorka, šanse da Jeremić bude izabran za predsjednika Generalne skupštine UN-a su izvjesne. Međutim, prema Avdovićevim riječima, otvorenih stavova u UN-u o tome još nema, jer zvanična kandidatura Vuka Jeremića još nije objavljena na East Riveru, ali „lobiranje je već počelo“. „Važno je reći da […]

Kako je za Al Jazeeru rekao Erol Avdović, politički analitičar iz New Yorka, šanse da Jeremić bude izabran za predsjednika Generalne skupštine UN-a su izvjesne.

Međutim, prema Avdovićevim riječima, otvorenih stavova u UN-u o tome još nema, jer zvanična kandidatura Vuka Jeremića još nije objavljena na East Riveru, ali „lobiranje je već počelo“.

„Važno je reći da se 30. januara, dakle već u ponedjeljak, na saziv trenutne predsjedavajuće Istočnoevropske grupe slovenačke veleposlanice Sanje Štiglic sastaju članice ove grupe, njih 23, i one će na dnevnom redu vjerovatno imati kandidaturu Vuka Jeremića“, rekao je Avdović, dodavši da će tajnom glasanju u UN-u prethoditi „politička matematika i diplomatija iza zatvorenih vrata“.