Janković počeo razgovore o koaliciji

Potencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko. SD se smatra prirodnim saveznikom Jankovićeve ljevičarske Pozitivne Slovenije, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci. Ona je kazala da će Janković na razgovore o […]

Potencijalni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak je imao preliminarne razgovore o mogućoj koaliciji sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, potvrdila je Jankovićeva glasnogovornica Nataša Pelko.

SD se smatra prirodnim saveznikom Jankovićeve ljevičarske Pozitivne Slovenije, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci.

Ona je kazala da će Janković na razgovore o mogućem ulasku u njegovu koalicijsku vladu razgovarati i s predsjednicima svih stranaka koje su u nedjelju dobile svoje zastupnike u novom parlamentu.

Preliminarne konture nove koalicije morale bi biti poznate do konstitutivne sjednice novog parlamenta, kada se bira predsjednik parlamenta.

Nakon toga predsjednik države, u konsultaciji sa strankama, i formalno predlaže mandatara, koga mora tajnim glasanjem potvrditi parlament, a postupak dobivanja većinske podrške zastupnika u parlamentu mora proći i svaki kandidat za ministra.

Predsjednik države Danilo Turk kazao je u nedjelju da vjeruje kako bi nova vlada mogla početi djelovati u roku ne dužem od dva mjeseca.