Malo zaposlenih u Donjem Lapcu

Hrvatsku za dva dana očekuju parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima više od četiri miliona građana. U ličkom selu Donji Lapac živi većinsko srpsko stanovništvo, a nakon rata se vratila se trećina predratnih stanovnika. No, slika se sela umnogome promijenila. U općini u kojoj do rata praktično nije bilo nezaposlenih, danas od socijalne pomoći […]

Hrvatsku za dva dana očekuju parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima više od četiri miliona građana. U ličkom selu Donji Lapac živi većinsko srpsko stanovništvo, a nakon rata se vratila se trećina predratnih stanovnika. No, slika se sela umnogome promijenila.

U općini u kojoj do rata praktično nije bilo nezaposlenih, danas od socijalne pomoći živi svaki četvrti stanovnik. Većina zaposlenih radi za državne službe. Na ulicama ovog sela nema mnogo ljudi, a rijetki se prolaznici žale na nedostatak posla.

Novinar Al Jazeere Aldin Arnautović, koji je posjetio Donji Lapac kaže kako stanovnici ove pogranične hrvatske općine kupuju u Bihaću, u susjednoj Bosni i Hercegovini jer je, kako sami navode, jeftinije.