Mehmedović: Memorijalni centar Srebrenica je čuvar istine o genocidu

Memorijalni centar Srebrenica suočava se s različitim izazovima u svom radu na očuvanju sjećanja na Srebrenicu i širenju istine o genocidu, kaže kustos te ustanove Ahmo Mehmedović.

Historičar i kustos Memorijalnog centra Srebrenica Ahmo Mehmedović sa svojim kolegama radi posao od velikog značaja (Adem Mehmedović / Anadolija)

Memorijalni centar Srebrenica ima veliku ulogu u kulturi sjećanja i promoviranju istine o genocidu u Srebrenici, kaže Ahmo Mehmedović, historičar i kustos te ustanove, u intervjuu za Al Jazeeru.

U julu 1995. godine pripadnici Vojske (VRS) i policije Republike Srpske počinili su genocid nad Bošnjacima “zaštićene zone” Ujedinjenih naroda u Srebrenici. U genocidu su ubijene 8.372 osobe, a posmrtni ostaci mnogih od njih još nisu pronađeni.

Mehmedović u intervjuu govori o načinu na koji Memorijalni centar Srebrenica funkcionira, značaju nedavno usvojene Rezolucije o Srebrenici u UN-u, saradnji s drugim sličnim institucijama širom svijeta, aktivnostima na širenju istine o genocidu među mladim ljudima Evrope…

  • Kako Memorijalni centar Srebrenica doprinosi širenju istine širom svijeta o genocidu i koje su ključne aktivnosti u tom procesu?

– Memorijalni centar Srebrenica aktivno doprinosi širenju istine o genocidu u Srebrenici kroz različite inicijative i programe. Svakodnevno organiziramo historijske časove i edukativne aktivnosti za posjetioce kako bi upoznali detalje i kontekst genocida. Osim toga, kroz različite kampanje tokom cijele godine te organizacijom izložbi Centar nastoji educirati širu javnost o važnosti sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

  • Koliko nedavno usvojena Rezolucija o Srebrenici u UN-u može pomoći Centru u osnaživanju rada i privlačenju pojedinaca i međunarodnih organizacija u njegovim aktivnostima?

– Nedavno usvojena Rezolucija o Srebrenici u UN-u predstavlja važan korak za Memorijalni centar Srebrenica. Ona će omogućiti dodatno proširenje aktivnosti Centra i povećanje njegove međunarodne prisutnosti. Planiramo zajedničke aktivnosti s drugim državama kako bismo uključili obrazovne programe o genocidu u Srebrenici i obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid kroz različite inicijative.

  • Na koji način Centar sarađuje s drugim sličnim ustanovama u svijetu kako bi ojačao globalnu svijest o Srebrenici i genocidu?

– Memorijalni centar Srebrenica aktivno gradi i održava mrežu sličnih institucija širom svijeta. Kroz kontinuiranu saradnju i zajedničke aktivnosti Centar šalje snažnu poruku globalnoj zajednici o važnosti nezaboravljanja zločina genocida. Naprimjer, ove godine Centar organizira konferenciju 10. jula u saradnji sa svojim partnerima, što je samo jedan od mnogih projekata usmjerenih na jačanje globalne svijesti o Srebrenici.

Memorijalni centar Srebrenica kroz različite aktivnosti doprinosi kulturi sjećanja (Ahmed Bešić / Anadolija)
  • Koju ulogu Centar igra u kulturi sjećanja na Srebrenicu i kako pristupa edukaciji mladih školaraca i studenata iz Evrope i svijeta kako bi im prezentirao istinu o genocidu?

– Memorijalni centar Srebrenica aktivno gradi kulturu sjećanja na Srebrenicu kroz različite programe i inicijative. Organizacija prve međunarodne ljetne škole o genocidu u Srebrenici ove godine, na kojoj učestvuje 25 mladih iz 17 država, samo je jedan primjer angažmana Centra u edukaciji mladih. Osim toga, Centar provodi volonterske programe i sarađuje s drugim obrazovnim i kulturnim institucijama kako bi osigurao da istina o Srebrenici bude dostupna novim generacijama diljem svijeta.

  • Kako Centar vidi ulogu mladih u širenju istine o genocidu u svojim zemljama nakon posjete Centru i kako ih planira motivirati za tu ulogu?

– Memorijalni centar Srebrenica prepoznaje ključnu ulogu mladih u širenju istine o genocidu u svojim zajednicama nakon posjete Centru. Nakon što mladi posjete Centar i upoznaju se s historijom Srebrenice, važno je da prenesu stečeno znanje i svijest svojim vršnjacima i širim društvenim krugovima. Centar planira motivirati mlade kroz različite edukativne programe, radionice i volonterske aktivnosti koje će im pružiti alate i platforme za aktivno učešće u očuvanju sjećanja na žrtve genocida. Potičemo ih da koriste svoj glas i resurse kako bi promovirali istinu o Srebrenici, prevenirali zločine i gradili kulturu poštovanja ljudskih prava u budućnosti.

  • Koji su najveći izazovi s kojima se Centar suočava u svom radu na očuvanju sjećanja na Srebrenicu i širenju istine o genocidu?

– Memorijalni centar Srebrenica suočava se s različitim izazovima u svom radu na očuvanju sjećanja na Srebrenicu i širenju istine o genocidu. Jedan od ključnih izazova je kontinuirano suočavanje s negiranjem genocida i revizionizmom koji pokušavaju izobličiti historijske činjenice. Osim toga, finansijska održivost Centra, posebno u kontekstu dugoročnog održavanja memorijalnih objekata i organiziranja obrazovnih programa, predstavlja izazov. Također, važno je stalno osigurati angažman javnosti i podršku međunarodne zajednice kako bi se osiguralo da se sjećanje na Srebrenicu ne izbriše iz kolektivnog sjećanja i da se nastavi raditi na prevenciji genocida i drugih teških zločina širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera