Zašto je kontroverzan zakon o deset zapovijedi države Lousiane

Louisiana je donijela zakon koji zahtijeva od svih škola, koje financira država, da prikazuju deset biblijskih zapovijedi, što je dovelo do tužbi.

Zakon o deset zapovijedi ne bi bio ograničen samo na škole, već bi se proširio i na univerzitete koje financira država [John Bazemore / AP]

Američka savezna država Louisiana donijela je zakon kojim se od svih škola i univerziteta, koje financira država, zahtijeva da istaknu biblijskih deset zapovijedi, koje se smatraju ključnima i za kršćanstvo i za judaizam. Novi zakon je 19. juna potpisao republikanski guverner Louisiane Jeff Landry.

“Ako želite poštivati ​​vladavinu zakona, morate krenuti od izvornog zakonodavca, a to je bio Mojsije”, rekao je Landry na ceremoniji potpisivanja, referirajući se na biblijske propise za koje se vjeruje da su objavljeni Mojsiju, hebrejskom učitelju i lideru opisanom u Bibliji.

Kritičari tvrde da novi zakon, službenog naziva House Bill 71, krši Prvi amandman, koji garantira pravo na slobodu govora, dok neki kažu da to predstavlja napad na LGBTQ prava.

Ovo je pogled na najnoviji zakon među sve većem broju novih konzervativnih zakona, koje su većinom usvojile republikanske države, i šta to znači.

Šta propisuje novi zakon 10 zapovijedi?

Louisiana je prva američka država koja je zahtijevala da 10 zapovijedi budu istaknute u školama. Zakon propisuje sljedeće:

  • Državne škole su dužne istaknuti poster ili uokvirenu kopiju 10 zapovijedi u svakoj učionici, školskoj biblioteci i kantini.
  • Moraju biti prikazani na posteru veličine najmanje 28×35,5 centimetara i biti napisani lako čitljivim velikim fontom.
  • Škole su ovlaštene prihvatiti donacije ili privatna sredstva za pokrivanje troškova plakata.
  • Rok za ispunjenje ovog zahtjeva je početak nove školske godine 2025. godine.

Koje je još zakone u vezi s religijom usvojila Louisiana?

House Bill 71 nije jedini zakon o religiji koji je nedavno usvojen u Louisiani. Predstavnički zakon 98, koji je usvojen prošli mjesec, dopušta državnim školskim okruzima da zapošljavaju kapelane koji će služiti kao savjetnici i stručnjaci za mentalno zdravlje.

Louisiana je također postala osma američka savezna država koja je usvojila Zakon o imenu, koji dopušta školskim zaposlenicima i učiteljima da odbiju koristiti učenikovo ime ili izgovor imena ako se razlikuju od onih koje su im dali pri rođenju.

Louisiana je postala prva država koja prema novom zakonu zahtijevala da 10 zapovijedi bude istaknuto u svakoj učionici javne škole [Carolyn Kaster / AP]

Je li Louisiana razmatrala još neke zakone poput ovih?

Početkom ovog mjeseca predložen je zakon Louisiane House Bill 463 kojim bi se zabranila njega za transrodne maloljetnike koja potvrđuje rod. Ako taj prijedlog zakona bude usvojen, zabranit će transrodnim maloljetnicima pristup bilo kakvim tretmanima koji afirmiraju spol. To uključuje ireverzibilne postupke poput operacije dojke, koja mijenja tkivo dojke, kao i propisivanje blokatora puberteta mladim ljudima koji žele odgoditi početak puberteta u normalno vrijeme.

U maju ove godine Louisiana je postala prva savezna država koja je usvojila zakon kojim se pilule za pobačaj, mifepriston i misoprostol, označavaju kao “kontrolirane opasne tvari”. Dvije pilule za pobačaj – mifepriston i misoprostol – bile bi stavljene u istu kategoriju kao i opioidne pilule i drugi lijekovi koji izazivaju jaku ovisnost prema Uniformnom zakonu o kontroliranim opasnim tvarima Louisiane, koji regulira droge koje izazivaju ovisnost kao što su opioidi. Posjedovanje ovih lijekova postat će ilegalno bez recepta ako guverner Landry to potpiše kao zakon, što se od njega očekuje kao protivnika pobačaja.

Trudnica koja posjeduje tablete “za vlastitu potrošnju” bila bi izuzeta od zakona, ali svako ko nije doktor ili ovlašteni pružatelj usluga koji pomaže ženama da nabave tablete mogao bi biti krivično gonjen.

Guverner Landry, zajedno s nekoliko republikanskih državnih tužitelja, udružio je 2019. godine snage kako bi zatražio od Vrhovnog suda SAD-a da potvrdi da Član VII Zakona o građanskim pravima iz 1964. ne pokriva diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Sud se nije složio.

Šta kažu protivnici ovih novih zakona?

Američka unija za građanske slobode (ACLU) će podnijeti pravni prigovor na prijedlog zakona 71 kojim se od škola zahtijeva da prikazuju 10 zapovijedi.

“Zakon je očigledno neustavan”, naveo je ACLU u izjavi. “Prvi amandman obećava da ćemo svi moći sami odlučiti koja ćemo vjerska uvjerenja imati i prakticirati, ako ih uopće imamo, bez pritiska vlade. Posao političara nije nametati svoju preferiranu vjersku doktrinu učenicima i porodicama u državnim školama.”

Neki kritičari tvrde da House Bill 81, Zakon o imenu, ide predaleko dopuštajući školskim zaposlenicima i učiteljima da odbiju korištenje imena ili izgovora po izboru učenika, nazivajući zakon napadom na LGBTQ prava. Čak i ako je odobren roditeljski pristanak da učenik koristi odabrana imena, zakon dopušta učiteljima da ga zanemaruju, navodeći vjerske ili moralne razloge.

Bivši zastupnik u Zastupničkom domu Louisiane Joe Marino umiješao se u svađu.

“Ovo je zakon o kulturnom ratu osmišljen kako bi se nametnule vrijednosti jedne grupe nad ostalima”, rekao je u Zastupničkom domu i nakon toga podnio ostavku.

Jesu li kritičari u pravu kada kažu da su ti novi zakoni neustavni?

Mnogi tako vjeruju. Uspostavna klauzula prvog amandmana Ustava SAD-a kaže: “Kongres neće donositi zakone koji poštuju uspostavu vjere ili zabranjuju njezino slobodno ispovijedanje.”

Prema pravnim i ustavnim stručnjacima, zakon o 10 zapovijedi Louisiane krši načelo onoga što je u Sjedinjenim Američkim Državama neformalno poznato kao “odvajanje crkve i države”.

Ova klauzula osigurava da nijedno vjersko uvjerenje ili institucija nema utjecaj na javne politike ili institucije.

“Trajno isticanje 10 zapovijedi u svakoj učionici javnih škola u Louisiani – čineći ih neizbježnim – protuustavno vrši pritisak na učenike da poštuju vjerske obrede i usvajaju religiozne dogme koje su omiljene u državi”, rekao je ACLU u svojoj tužbi.

Izvor: Al Jazeera