Tenzije između Španije i Izraela rastu dok Madrid podržava Palestinu

Španija, čije je priznanje palestinske državnosti naljutilo izraelskog ministra vanjskih poslova, sada se pridružila tužbi protiv Izraela pred ICJ-em.

Pedro Sanchez u Madridu s arapskim čelnicima nakon priznanja Palestine (EPA-EFE/CHEMA MOYA)

Nakon što je Španija priznala palestinsku državnost, Pedro Sanchez sastao se sa svojim palestinskim kolegom, premijerom Mohammadom Mustafom i vodećim dužnosnicima nekoliko bliskoistočnih zemalja u Madridu.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud, katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani i ministri vanjskih poslova Turske i Jordana bili su među grupom koja je kasnije pozirala za fotografiju na stepenicama palače Moncloa u glavnom gradu Španije.

“U ime predsjednika Mahmouda Abbasa i Vlade Palestine, naroda Palestine, toplo pozdravljamo špansko priznanje Države Palestine”, rekao je Mustafa o historijskom potezu Španije. “Ovo priznanje jača našu odlučnost da nastavimo našu borbu za pravedan i trajan mir.”

Irska, Norveška i Slovenija su se, također, pridružile Španiji u potezu koji je oštro osudio Izrael.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz poslao je oštru poruku Sanchezu preko društvene mreže X, napisavši: “Hamas vam zahvaljuje na vašoj službi”. Uz poruku je objavio i video od 17 sekundi koji prikazuje slike plesača flamenka i scena upada palestinske grupe u južni Izrael 7. oktobra.

Optužio je Španiju za saučesništvo “u poticanju genocida i ratnih zločina nad Jevrejima”. Zamjenicu španskog premijera Yolandu Diaz nazvao je antisemitom nakon što je zaključila govor propalestinskim sloganom “Od rijeke do mora”.

Široko korišten na propalestinskim demonstracijama, slogan se odnosi na granice Palestine pod britanskim mandatom, koje su se protezale od rijeke Jordan do Mediterana prije nego što je Izrael osnovan 1948.

“Godina je 2024, dani inkvizicije su prošli. Danas jevrejski narod ima suverenu i nezavisnu državu i niko nas neće prisiliti da preobratimo svoju vjeru ili ugroziti našu egzistenciju – oni koji nam pokušaju nanijeti štetu, mi ćemo naštetiti njima”, rekao je Katz, član stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

Diplomatski odnosi između Izraela i Španije pali su na nizak nivo.

Nakon poteza Španije, Izrael je kao “kaznenu” mjeru naredio Španskom konzulatu u Jerusalemu da prekine pružanje usluga Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

A napetosti će sigurno i dalje rasti, budući da je Španija u četvrtak najavila da će se pridružiti južnoafričkoj tužbi protiv Izraela zbog genocida u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.

Španija je prva evropska nacija koja je podržala tužbu.

Sanchez je rekao da “historijska odluka [priznanje Palestine] ima jedan jedini cilj, a to je pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir”.

Prema nekim posmatračima, pritisak Sumara, stranke krajnje ljevice i mlađeg partnera u Španskoj koalicijskoj vladi, utjecao je na konačnu odluku Sancheza koji, također, navodno planira biti domaćin međunarodne mirovne konferencije u Madridu.

Ali Manuel Muniz, dekan Fakulteta za politiku, ekonomiju i globalna pitanja na Univerzitetu IE u Madridu, rekao je da bi se Izrael mogao usprotiviti uključivanju Španije u buduće mirovne pregovore.

“Što se tiče utjecaja na špansko-izraelske odnose, sasvim je evidentno da su kratkoročni učinci značajni”, rekao je za Al Jazeeru.

“Ono što ostaje nejasno je učinak koji će sve ovo imati dugoročno. To vjerovatno znači da će se Izrael suprotstaviti španskom angažmanu u budućim mirovnim pregovorima s Palestincima. Ali to će zavisiti o prirodi vlade u Izraelu.”

Dugogodišnja podrška Palestini

Isaias Barrenada Bajo, stručnjak za odnose između Španije i Palestine na Univerzitetu Complutense u Madridu, rekao je da je priznanje palestinske države kulminacija godina međustranačke politike u Španiji.

Španski parlament je 2014. usvojio prijedlog za priznavanje palestinske države, ali to nikada nije zaživjelo.

“Ono što je sada napravilo razliku je rat u Gazi i pritisak Sumara da prizna palestinsku državu”, rekao je za Al Jazeeru.

Barrenada je rekao da su od smrti diktatora generala Francisca Franca 1975. sve španske vlade različitih političkih boja podržavale pravo Palestinaca na državu.

Daleko od političke arene, čini se da javno mnijenje u Španiji, također, daje podršku palestinskoj državi.

Istraživanje Instituta Real Elcano, savjetodavnog tijela sa sjedištem u Madridu, pokazalo je da je 78 posto Španaca za priznanje Palestine, dok je 18 posto bilo protiv, a četiri posto nije dalo nikakav odgovor.

Jorge Hernandez, 42-godišnji direktor automobilske kompanije iz Barcelone, smatra da je Španija morala djelovati.

“Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija ne čine ništa, ali se ubijanje s obje strane nastavlja. Ostale zemlje moraju nešto učiniti. Ne znam hoće li priznanje Palestine napraviti bilo kakvu razliku, ali moramo izvršiti određeni pritisak kako bi borbe prestale”, rekao je za Al Jazeeru.

Među malom jevrejskom populacijom u Španiji, koja se procjenjuje na gotovo 50.000, neki kažu da se atmosfera pogoršala od 7. oktobra.

Domaći politički faktori

Ruth Timon, 57-godišnja jevrejska advokatica iz Madrida, kaže da izbjegava razgovore o Gazi kako ne bi prerasli u sukob.

Rekla je da se njen sin suočio s verbalnim zlostavljanjem na Madridskom univerzitetu, gdje studira.

Smatra da je Sanchezova odluka da prizna Palestinu motivirana domaćim političkim faktorima. Španska lijeva koalicijska vlada ovisi o većini manjih regionalnih stranaka.

“Politički gledano, Španija je u kompliciranoj situaciji. Nikakvi zakoni nisu doneseni. Vlada ne može ništa učiniti, pa se bavi međunarodnom politikom”, rekla je Timon za Al Jazeeru.

“Sanchez se fokusira na Palestinu i Ukrajinu uoči evropskih izbora. Njegova Socijalistička stranka, mislim, vjeruje da podrška Palestini može donijeti podršku na evropskim izborima.”

Izvor: Al Jazeera