Friedman za Al Jazeeru: Bliski Istok na rubu rata koji ga može vratiti na period prije 1948.

Novinarski veteran Thomas Friedman upozorava da se mogućnosti izbijanja rata između Izraela i Hezbollaha značajno povećavaju zbog neuspjeha postizanja dogovora o okončanju izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Friedman smatra da je rat u Gazi nanio štetu Bidenovoj izbornoj bazi (Mohammed Saber / EPA-EFE)

Američki kolumnista Thomas Friedman rekao je da se regija Bliskog istoka približava velikom, razornom ratu i da bi ove godine mogla svjedočiti istinskom miru koji garantuje ozbiljnu implementaciju rješenja o dvije države ili ratu koji je vraća u vrijeme prije 1948. godine.

U intervjuu za Al Jazeeru dodao je da je ono što otežava u trenutnom ratu to „što njime upravljaju oni najgori i što ekstremisti sjede na komandnom mjestu“.

Novinarski veteran upozorava da se mogućnosti izbijanja rata između Izraela i Hezbollaha značajno povećavaju zbog neuspjeha da se postigne dogovor o okončanju izraelskog rata u Pojasu Gaze, tvrdeći da će to biti „razoran rat za obje strane, a možda i za regiju“.

Presudna godina

Prema Friedmanovom viđenju, tekuća godina će svjedočiti ili radikalnom rješenju izraelsko-arapskog sukoba zasnovanom na radikalnoj i ozbiljnoj implementaciji rješenja o dvije države ili povratku na sukob iz 1947. (prije uspostavljanja Izraela), ali s novim oružjem.

Izrazio je uvjerenje da se regija trenutno nalazi na veoma opasnoj raskrsnici, posebno za Izrael, Liban, a možda i Jordan te rekao da bi te zemlje mogle svjedočiti kolapsu svega što se gradilo proteklih godina.

O trenutno predloženom sporazumu o prekidu vatre Friedman je rekao da ne zna kako će izraelski premijer Benjamin Netanyahu moći napredovati sa sporazumom o prekidu vatre zbog stava njegove desničarske vlade, tvrdeći da postizanje sporazuma zahtijeva ustupke obje strane.

„Također je nejasno može li vođa Hamasa Yahya Sinwar prihvatiti sporazum koji ne garantuje da se Izrael neće ponovno vratiti ratu ili atentatu na vođe pokreta“, rekao je Friedman, naglašavajući da su obje strane u ovom trenutku u najtežoj situaciji.

Šteta za Bidena

O američkom stavu o zaustavljanju rata Friedman je rekao da predsjednik Joseph Biden „želi da okonča rat iz humanih i geopolitičkih razloga, zatim da bi mogao završiti plan (normalizacije) sa Saudijskom Arabijom i da bi okončao mogućnost izbijanja sukoba između Izraela i Hezbollaha“.

Prema njegovim riječima, ovaj rat je nanio štetu Bidenovoj izbornoj bazi, zbog čega ga još više želi zaustaviti te da niko ne zna da li to služi Netanyahuu i Sinwaru ili ne služi.

Friedman je potvrdio da ne zna šta Netanyahu misli i da ne komunicira s njim, ali osjeća da je rastrgan između dvoje: da će ga zaustavljanje rata staviti pred političku prijetnju, a nezaustavljanje rata dovesti do otvorenog sukoba s Washingtonom, s unutrašnjim frontom u Izraelu, a možda i s libanskim frontom.

„Za Sinwara će zaustavljanje rata predstavljati politički problem s Palestincima u Pojasu Gaze, jer će se pitati koji je razlog cijelog rata ako je najviše što je postignuto vraćanje političke i vojne situacije na ono što je bila prije 7. oktobra prošle godine.“

Kada je riječ o šansama za uspjeh prijedloga za zaustavljanje rata, Friedman je rekao da je problem u tome što „situacijom upravljaju ekstremni desničari s obje strane“.

„Niko nije naštetio Izraelu više od sadašnje vlade, a Palestini je najviše naštetio Hamas, kao što je Teheran naštetio iranskom narodu“, smatra Friedman.

Raskrsnica

Kaže i da događaji na libansko-izraelskom frontu ukazuju na to da stvari idu ka eskalaciji i sveobuhvatnom sukobu koji će dovesti do uništenja i Libana i Izraela, dodajući da će to „biti drugačiji rat od rata u Gazi jer obje strane imaju precizne rakete koje ih čine sposobnim da unište jedna drugu, što se može pretvoriti u regionalni rat“.

Istakao je da se princip odvraćanja, koji je osiguravao da ne dođe do rata između Izraela i Hezbollaha tokom proteklih godina, počeo rušiti.

„Ne govorim o sukobu između dvije države, već o strani koja će nametnuti svoju kontrolu nad tim geografskim područjem“, dodao je.

Friedman je rekao da je problem „što su ekstremisti ti koji upravljaju, ne samo u Izraelu i Palestini, već u cijeloj regiji“, izrazivši uvjerenje da je jedino što garantuje drugačiju budućnost jeste „postojanje dvije države za dva naroda“.

Rekao je da bi normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije u zamjenu za rješenje o dvije države mogla biti početak za Bliski Istok koji uključuje sve, te da to zahtijeva izraelsko i palestinsko rukovodstvo potpuno različito od sadašnjeg.

Na kraju je rekao da nije optimista u pogledu postizanja dogovora koji će okončati rat i vratiti taoce, ali da neki lideri mogu donijeti krupne odluke koje otklanjaju zabrinutost, ali nije siguran u njihovu sposobnost da učine takvo nešto.

Izvor: Al Jazeera