Jerusalem se priprema za nasilje tokom izraelskog Marša zastava

Očekuje se da će nacionalistički Izraelci danas marširati Muslimanskom četvrti Jerusalema, uprkos pokolju u Gazi.

Izraelci pjevaju i plešu sa zastavama u blizini Damaske kapije u starom gradu Jerusalemu [Ronen Zvulun / Reuters]

Danas je izraelski praznik Dan Jerusalema. Označava završetak rata 1967. i početak nezakonite izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalema, što Izraelci slave kao “ponovno ujedinjenje” Jerusalema.

Službene ceremonije i spomen-obilježja održavaju se širom Izraela. Glavni među njima je kontroverzni Ples zastava ili Marš zastava, što je njegov moderniji izraz.

Broj učesnika se povećao tokom godina, od nekoliko studenata koji su pratili cionističkog vođu rabina Zvija Yehudu Kooka 1967. do 70.000 pretežno mladih nacionalističkih Izraelaca koji su prije dvije godine učestvovali u događaju koji je bio gotovo definiran svojim nasiljem.

Am KeLavi, grupa koja organizira marš, kaže da predviđa između 60.000 i 100.000 ljudi koji će prisustvovati današnjem događaju, pri čemu se očekuje da će porodice ubijenih u napadu pod vodstvom Hamasa 7. oktobra igrati istaknute uloge.

Prošlogodišnji marš – nakon prekida vatre postignutog nakon pet dana neprijateljstava između izraelske vojske i palestinskih frakcija – prošao je bez većih incidenata, iako je bilo izoliranih napada na Palestince.

Očekuje se da će marširati deseci hiljada ljudi

Očekuje se da će deseci hiljada ekstremno desničarskih i nacionalističkih učesnika marširati kroz muslimansku četvrt jerusalemskog starog grada, uz pratnju mobilnih orkestara na kamionima. Prethodnih godina uzvikivali su antipalestinske povike, poput “Smrt Arapima” i “Neka tvoje selo gori”, dok su napadali stanovnike.

U 2022. godini, demonstranti su izazvali nasilje i napali stanovnike Starog grada, ranivši najmanje 79 Palestinaca, od kojih je 28 zahtijevalo bolničko liječenje.

Prošle godine rakete koje je Hamas ispalio na grad izazvale su neprijateljstva koja su trajala 11 dana.

Izraelski Jevreji okupili su se kako bi proslavili Dan zastava u Jerusalemu [Eliyahu Freedman / Al Jazeera]

Mogu li ići drugim putem?

Ruta marša oduvijek je bila izvor kontroverzi, kako unutar Izraela tako i u inozemstvu.

Postoje dvije rute. Obje marširaju od centra Jerusalema do Zapadnog zida.

Jedna prolazi kroz Dung kapiju u Stari grad, dok druga prolazi kroz Damasku kapiju i Muslimansku četvrt.

Shai Rosengarten, zamjenik direktora desničarske zagovaračke grupe Im Tirtzu koja danas maršira, rekao je da ruta kroz Stari grad nije provokacija, već prije “prirodno i historijsko pravo” jevrejskog naroda.

“U svakoj kući pored koje vojnici prođu u Gazi, nalaze slike džamije Al-Aqsa na Hramskom brdu. Hamas je operaciju 7. oktobra nazvao Poplavom Al-Aqsa”, rekao je u jučerašnjoj izjavi.

“Sutra ćemo, uz Božiju pomoć, ispuniti Jerusalem poplavom izraelskih zastava, ojačati duh naroda i podsjetiti Bliski Istok da smo ovdje da ostanemo”, zaključio je.

A policija?

Ultraortodoksni provokator i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir nadzirat će 3.000 policajaca raspoređenih, navodno, za održavanje reda.

Također je najavio svoju namjeru da aktivno učestvuje u današnjem maršu.

Umjesto obećanja zakona i reda prijetio je da će preusmjeriti marš kako bi ga iskoristio za zauzimanje džamije Al-Aqsa, jednog od najsvetijih mjesta u islamu, smještenog unutar kompleksa poznatog Jevrejima kao Brdo hrama.

“Moramo ih pogoditi na njima najvažnije mjesto. Svake godine su govorili da to nije prikladno i da nije vrijeme. Ali istina je upravo suprotna. Ako im popustimo, dobit ćemo 7. oktobar”, rekao je Ben-Gvir za Izraelski vojni radio.

“Moramo doći i reći da je Brdo hrama naše i Jerusalem je naš. Ako se vidimo kao vlasnici tog područja, naši neprijatelji će nas poštovati”, rekao je.

Je li ovo događaj pod pokroviteljstvom države?

Osim prisutnosti policije, koja radi prema Ben-Gvirovim uputama, jerusalemska općina pomaže platiti Am KeLavija.

Osim toga, sredstva dolaze od Ministarstva obrazovanja i Društva za obnovu i razvoj Jevrejske četvrti.

Podržavaju li to svi Izraelci?

Marš nije univerzalno popularan i još se suočava s otporom sve manjim redovima izraelske liberalne i ljevičarske sfere.

Izraelski list Haaretz označio je marš “festivalom ružnog jevrejskog razbojništva”, dok je Laura Wharton, članica Gradskog vijeća Jerusalema i članica ljevičarske stranke Meretz, citirana u medijima rekavši: “Užasnuta sam da, dok smo u ratu, pokušavajući odbraniti svoje granice, podržavamo tako provokativan događaj.”

Maršu će, također, prisustvovati aktivisti iz organizacije Standing Together, koji će dovesti desetke volontera kako bi zaštitili Palestince od bilo kakvog nasilja maršera i potencijalno policije.

Izvor: Al Jazeera