Zatvaranje ureda Al Jazeere – pokušaji Izraela da uništi medijski narativ

Uzimanje Al Jazeere za metu zapravo je pokušaj da se uništi budući svjedok kako ne bi dokumentirao zločine izraelskog počinitelja i otkrio njegovo nasilje.

Al Jazeera je bila "hronična briga" za izraelsku okupaciju zbog svog opsežnog izvještavanja o ratu u Gazi (Reuters/ Arafat Barbakh)

U proteklim mjesecima rata koji Izrael vodi protiv Gaze, mreža Al Jazeera bila je “hronična briga” za izraelski politički, sigurnosni i vojni establišment i njegovu ratnu strategiju od 7. oktobra 2023. godine. Razlog za to je opsežno i stalno izvještavanje Al Jazeere o genocidu u opkoljenom Pojasu.

Upravo iz tog razloga izraelska Vlada je pripremala svoje pravne i političke alate kako bi se, na različite načine, riješila stalnog “pritiska” ove medijske mreže i njenog utjecaja na izraelsko, palestinsko i međunarodno javno mnijenje.

U sljedećem izvještaju predstavljamo sažetak rada koji je pripremio istraživač Mohamed Erraji pod naslovom: “Izrael: Zatvaranje ureda Al Jazeere kako bi se istrijebio medijski narativ”, a objavljen je na internetskoj stranici Al Jazeerinog Centra za studije (AJCS). Erraji u svom radu skreće pažnju na odluku izraelske Vlade da zatvori urede Al Jazeere, u smislu konteksta i osnova za takvu odluku, te na ogroman utjecaj Al Jazeere koji je izazivao zabrinutost okupatorske Vlade koja, čini se, nastoji “istrijebiti medijski narativ”.

Izrael, koji svoj identitet povezuje sa “sinovima svjetla” i tvrdi da je jedina demokratija u regiji, nije našao drugi način da obuzda ovaj utjecaj osim kroz dobro poznati recept u zemljama s krhkim demokratijama koje dominiraju medijskim sektorom. Stoga je požurio zatvoriti urede Al Jazeere te zaplijeniti opremu za emitiranje i komunikaciju.

Blokirani su i web portali Al Jazeere prema Zakonu o vanrednom stanju, koji je politički nazvan “Zakon o Al Jazeeri”, iako njegove odredbe uključuju sve strane medije koji djeluju u Izraelu i za koje se smatra da nanose “štetu nacionalnoj sigurnosti”.

Samo ime zakona (Zakon o Al Jazeeri) ukazuje na ograničeno ciljanje kanala za koji je zakon skrojen, te na izraelski politički, sigurnosni i vojni interes za ulogu Al Jazeere u kontekstu rata u Gazi i njene reperkusije na njegov tok, posebno nakon velikih promjena u globalnom javnom mnijenju.

Kontekst i specifičnosti

Izraelski narativ opravdava zatvaranje ureda Al Jazeere time da je mreža odgovorna za “kršenje profesionalnih okvira koji reguliraju rad medija, nanošenje štete sigurnosti Izraela i vojnika izraelske vojske, te za poticanje na terorizam tokom rata”. Štaviše, mreža – iz izraelske perspektive – predstavlja propagandni glasnik Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Izraelu, što nalaže da se “zaustavi ova huškačka mašina”.

Izraelska obavještajna služba zadužena za djelovanje u inostranstvu (Mossad) uputila je svoje preporuke vojnom i političkom establišmentu za podršku zatvaranju mreže Al Jazeera u Izraelu, jer, kako tvrdi, “šteti aktivnostima izraelske vojske i izlaže borbene snage opasnosti”.

Mossad je tvrdio – u svojim preporukama – da “Al Jazeera, sa svojim dopisnicima na terenu, razotkriva područja koncentracije izraelskih vojnika tokom rata na jugu, kao i druge osjetljive položaje u Izraelu”, zbog čega predlaže da se zatvori.

U stvari, objašnjenje se čini nepotpunim, jer Izrael ponavlja ove argumente u svim ratovima koje je vodio u regiji u protekle dvije decenije, a isto se dogodilo i u otvorenom ratu između Izraela i Libana 2006. Vlada u Tel Avivu optužila je tada Al Jazeeru da pomaže libanskom Hezbollahu.

Ironično je da su brojni novinari ubijeni u napadima izraelskih dronova dok su bili na terenu, a neki od njih su: Samer Abu Daqqa, Hamza al-Dahdouh, Mustafa Thuraya, Issam Abdallah, Farah Omar, Rabei Maamari i drugi.

Što se tiče opravdanja da su Al Jazeerini uredi zatvoreni zbog toga što mreža “krši profesionalne okvire koji reguliraju rad medija”, ono je također u suprotnosti s metodologijom njenog izvještavanja o ratu, bilo u Pojasu Gaze, unutar Izraela ili u drugim oblastima.

Mreža Al Jazeera je bila svjesna veličine izazova s kojima će se suočiti, kao i kritika koje su joj upućivale različite strane koje nisu marile za činjenice, ma koliko dokazi, dokumenti i svjedočanstva bili uvjerljivi. Stoga je Al Jazeera izabrala otvoreno/direktno izvještavanje o tome kako se rat odvija i razvija. Al Jazeera je izvještavala o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je počinila izraelska vojska u realnom vremenu, posebno u Pojasu Gaze, kako ne bi bila optužena za izmišljanje vijesti, fabriciranje činjenica i događaja, falsificiranje fotografija i manipuliranje vizualnim sadržajem.

Dakle, šta je nagnalo Izrael na odluku da zatvori urede Al Jazeere?

Dio odgovora daju međunarodne organizacije za ljudska prava koje su gotovo jednoglasne u onome što smatraju temeljnim razlogom zbog kojeg je izraelska Vlada zatvorila urede Al Jazeere. Centar za odbranu slobode novinara (CDFJ) ovu odluku je povezao sa “medijskim izvještavanjem o ratu u Gazi, koje je otkrilo izraelske zločine u Gazi”.

Reporteri bez granica i Human Rights Watch kritizirali su odluku Izraela, dok je Udruženje stranih novinara opisalo odluku Izraela da zatvori Al Jazeeru kao “mračan dan za medije i demokratiju”.

Drugi dio odgovora može se pronaći u stilu i opsežnom načinu izvještavanja o “zločinima” koje je Izrael počinio u Gazi. Mreža Al Jazeera je postala “oko svijeta” koje bdije nad opkoljenim Pojasom čije područje ne prelazi 362 kvadratna kilometra. Po prvi put u ljudskoj historiji, svijet je pratio iz trenutka u trenutak, preko Al Jazeerinih ekrana i drugih platformi, sve oblike genocida u Gazi, što je čak i nazvano kao “televizijski prijenos genocida” ili “genocid uživo”.

Broj novinara koje je okupatorska vojska ubila od početka rata dostigao je oko 150, pored toga da su stradale stotina žrtava među članovima palestinske novinarske zajednice. Novinari Al Jazeere, kao što su: Wael al-Dahdouh, Samer Abu Daqqa, Carmen Joukhadar, Ashraf Abu Omar, Ismail Abu Omar, Ahmad Matar, Moamen al-Sharafi, Muhammad Abu al-Qumsan, Ramzi Abu al-Qumsan, Anas al-Sharif, Imad Zaqout i drugi, morali su podnijeti ogromne žrtve zbog želje da nastave obavljati svoju profesionalnu dužnost i da nastave otkrivati zločine izraelske okupacije.

Novinari Al Jazeere, reporteri i dopisnici koji sarađuju s mrežom pratili su dešavanja na palestinskoj sceni u Gazi, na Zapadnoj obali, unutar Izraela i na drugim područjima. Njihov profesionalni novinarski rad doprinio je praćenju svih oblika genocida. Kamere Al Jazeere nastavile su s terena otkrivati zločine izraelske okupacije unutar bolnica, skloništa, stambenih objekata, u šatorima, na ulicama, cestama i na punktovima za distribuciju hrane.

Kamere Al Jazeere izvještavale su o uništavanju djetinjstva u Gazi, odnosno o “ratu protiv djece”, kako je nazvan. Također su posvetile pažnju izvještavanju o “ratu protiv žena”. Izvještavanje se, u svojoj istraživačkoj dimenziji, usmjerilo i na otkrivanje kršenja prava kojem su bili izloženi palestinski zatvorenici u izraelskim pritvorskim centrima, u Pojasu Gaze ili u Izraelu.

Al Jazeera nije zanemarila ni pokrivanje sistematskog uništavanja infrastrukture u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, koje se naziva “materijalno istrebljenje”.

Utjecaj Al Jazeere

Postoji još jedan faktor koji se ne može zanemariti u bilo kojoj analizi izraelske odluke o zatvaranju Al Jazeerinih ureda u Izraelu, budući da je ona bila diktirana procjenom izraelskog političkog, sigurnosnog i vojnog establišmenta o onome što je vidio kao Al Jazeerinu “agitacijsku ulogu” u izvještavanju o ratu, koje je zapravo imalo informativnu/novinarsku ulogu u pružanju informacija o događajima i činjenicama. Al Jazeera je zbog toga uspjela privući veliku pažnju publike prilikom izvještavanja o genocidu koji se mogao pratiti preko televizijskih ekrana.

To je doprinijelo povećanju utjecaja Al Jazeere na globalno javno mnijenje, a ova promjena se može pratiti kroz razvoj i proces međunarodnih događaja. Al Jazeera je prenosila prizore genocida do kuloara međunarodnih institucija i ureda političkih uprava raznih zemalja, pa su recipijenti počeli čitati međunarodne izvještaje o genocidu.

Primjer za to je izvještaj Francesce Albanese, specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih naroda o stanju ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, koji potvrđuje da postoje razumni razlozi za priznanje da je Izrael počinio zločin genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze, što je navela u izvještaju sa značajnim naslovom “Anatomija genocida”. Albanese je predstavila izvještaj Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi, 26. februara 2024.

Izvještavanje Al Jazeere o zločinima i kršenjima prava palestinskog naroda probudilo je javno mnijenje u zapadnim društvima, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj i Njemačkoj. To je preraslo u studentske demonstracije i proteste na univerzitetskim institucijama u ovim zemljama, što je potaknulo neke od zemalja da preispitaju svoju politiku prema ratu u Gazi.

Uništavanje medijskog narativa

Odlukom o zatvaranju ureda Al Jazeere, Izrael nastoji staviti pod kontrolu medijski narativ koji izlazi iz Izraela i Pojasa Gaze u svijet, kako se više ne bi slušalo niti gledalo o različitim oblicima genocida i zločina koje okupatorska vojska provodi u Pojasu, kao i na Zapadnoj obali, na kojoj se počeo primjenjivati model Gaze.

Izraelska vlada, također, ne želi da Al Jazeera bude “oko svijeta” koje će pratiti ono što se događa unutar Izraela, koji je rastrgan sukobima te stranačkim i ličnim interesima u upravljanju državnim institucijama.

U tom kontekstu, zatvaranje ureda Al Jazeere znači uništavanje profesionalnog medijskog narativa, brisanje činjenica koje otkriva domaćem i međunarodnom javnom mnijenju, te pokušaj ograničavanja ili eliminacije utjecaja Al Jazeere raznim nasilnim i nenasilnim sredstvima, u čemu Izrael nije uspio tokom proteklih mjeseci.

Reporteri Al Jazeere pokazali su ogromnu odlučnost u suprotstavljanju izraelskim kršenjima prava i upornost na ostvarivanju svog prava, uz svu odgovornost koju to nosi, kako bi prenosili informacije i izvještavali javnost o ratnim dešavanjima, te veliku odlučnost da nastave izvještavati i garantirati pravo javnosti da bude informirana i upućena u dešavanja.

Stavljanje medijskog narativa pod kontrolu – s druge strane – znači nametanje izraelskog narativa i dominaciju nad javnim diskursom o ratu u Gazi, njegovim tokovima i razvoju nakon što su Al Jazeera i druge platforme uspjele osloboditi svjetsko javno mnijenje od izraelske propagande koja je bila dominantna u zapadnom medijskom diskursu tokom prva tri mjeseca rata.

Zatvaranje ureda Al Jazeere, također, nagovještava ozbiljne posljedice zbog situacije u regiji, posebno na okupiranim palestinskim teritorijama. To je negativan pokazatelj koji upućuje na mogućnost izraelske sigurnosne i vojne eskalacije, nastavka genocidnog rata u njegovim različitim formama, posebno u Rafahu, a možda i prenošenja ”zločina svih zločina” na mjesta i područja izvan palestinskih teritorija.

Dakle, uzimanje Al Jazeere za metu zapravo je pokušaj da se uništi budući svjedok kako ne bi dokumentirao zločine izraelskog počinitelja i otkrio njegovo nasilje.

Izvor: Al Jazeera