Jordan Bardella, zvijezda francuske ekstremne desnice

Ovaj 28-godišnji predsjednik Nacionalnog okupljanja i štićenik Le Pen doživio je meteorski uspon koji bi mogao ići još više na predstojećim prijevremenim izborima.

Jordan Bardella, predsjednik eksteremno desničarskog Nacionalnog okupljanja, kaže kako su spremni vladati Francuskom (Reuters/ Gonzalo Fuentes)

Jordan Bardella ima osmijeh i ‘selfie’ za svakoga.

U redovnim objavama na TikToku za svojih 1,3 miliona sljedbenika, čelnik ekstremne desnice koji se bori za mjesto francuskog premijera pojavljuje se kao prijateljski političar uz slavne pristalice.

Ovaj 28-godišnji lider krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN), zajedno sa glasnom političarkom Marine Le Pen, takmiči se za pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Francuskoj 30. juna i 7. jula koje je predsjednik Emmanuel Macron raspisao nakon teškog poraza na evropskim izborima ovog mjeseca.

Anketa pokazuje da će RN osvojiti najveći dio glasova. No, u svojoj olujnoj kampanji, Bardella zahtijeva više – apsolutnu većinu za vladanje bez partnera.

Obećao je da će “vratiti vjeru u Francusku i njenu veličinu”, a u manifestu RN-a, predstavljenom u ponedjeljak, iznosi se njegov plan. Glavni su stupovi obuzdavanje nedokumentirane migracije, povećanje kupovne moći, smanjenjem poreza na energiju i primjena veće ovlasti nad školama.

Također je nastojao uvjeriti birače da će njegova stranka, koja se smatra bliskom Rusiji, nastaviti pružati podršku Ukrajini, a protivi se slanju oružja dugog dometa.

Prijevremeni izbori, Macronovo najrizičnije kockanje, mogli bi započeti razdoblje neugodnog “suživota” između ekstremno desnog premijera zaduženog za unutrašnju agendu i liberalnog predsjednika koji nadzire vanjske poslove.

Ako nijedna stranka ne osvoji većinu, glasanje bi moglo dovesti parlament u zastoj.

Bardella, koji je svoju kandidaturu predstavio kao “jedinu alternativu” sedmogodišnjem nezadovoljstvu Macronovim vodstvom, maksimalno iskorištava ovu priliku za vladanje.

“U par riječi: spremni smo”, rekao je pristalicama ove sedmice.

Meteorski uspon na vlast

Budući da je odrastao u pariškom predgrađu Seine-Saint-Denis, Bardella tvrdi da je iz prve ruke iskusio bezakonje koje je nekontrolirana imigracija donijela u Francusku.

Predgrađa (Banlieues), odnosno radničke četvrti oko Pariza koje je demonizirala desnica, često su dom mnogim francuskim državljanima porijeklom iz Afrike.

“Vidio sam kako su ova izgubljena područja Francuske Republike postala plod osvajanja islamizma,” rekao je tokom skupa 2022. “Osjetio sam, poput vas i miliona francuskih građana, bol što postajete stranac u vlastitoj državi.”

Rođen u porodici italijanskog porijekla, Bardella je pohađao poluprivatnu katoličku školu, “jedinu ustanovu u Saint-Denisu u kojoj učitelj nije bio u opasnosti da mu se stolica slomi u glavu”, kako je to opisao u intervjuu za French dnevnik Le Monde.

Njegov otac Olivier, čija je majka bila Alžirka, vodio je kompaniju za distribuciju pića i napustio je porodicu kad je Bardella bio dijete.

Prema biografiji koju je napisao novinar Pierre-Stephane Fort, Bardella se pridružio RN-u 2012, sa 16 godina, nakon što je proveo tri sedmice moleći svoju majku da mu da roditeljsko dopuštenje da se pridruži stranci Le Pen.

Nakratko je upisao diplomski studij geografije prije nego što je odustao kako bi se fokusirao na svoju političku karijeru.

Godine 2014. postao je zastupnik stranke za Seine-Saint-Denis. Prvi put je dospio u centar pažnje kada je suspendirao svog stranačkog druga i bivšeg prijatelja, lokalnog vijećnika Maxencea Butteya, nakon što je Buttey javno objavio da je prešao na islam.

Bardella je kasnije imao romantičnu vezu s Kerridwen Chatillon, kćerkom Frederica Chatillona, ​​prijatelja i pouzdanika Le Pen koji ga je upoznao sa stranačkom šeficom. Postao je štićenik Le Pen i u dobi od 21 godine imenovan je glasnogovornikom stranke.

Godine 2019, Le Pen ga je postavila za čelnika stranačke liste na evropskim izborima, na kojima je RN pobijedio, čime je euroskepticima osigurao zastupničko mjesto u Briselu.

Bardellin meteorski uspon nastavio se 2022. kada ga je Le Pen imenovala za predsjednika RN-a dok je svoju energiju usmjeravala na pokušaj pobjede na sljedećim predsjedničkim izborima 2027.

“Kad mi budemo na čelu, imigrantskim brodovima kojima upravlja mafija trgovaca ljudima neće biti dopušteno pristati u francuskim lukama”, rekao je nakon izbora. “Zadaća naše zemlje nije da bude svjetski hotel.”

Blag manir, tvrdi pogledi

Staloženi kandidat koji dobro poznaje društvene medije od tada je vodio rebrandiranje stranke, odmaknuvši se od rasističkih gafova i antisemitskih tonova prethodnika stranke, Nacionalne fronte, i predstavljajući prihvatljiviji imidž umjerenom biračkom tijelu.

Bardella je nastojao umiriti francuske birače svojim uredno obrijanim izgledom i blagim ponašanjem.

“Mi smo vjerodostojni, odgovorni i poštujemo francuske institucije”, rekao je dok je izlagao svoj manifest.

Dobija podršku ovezivanjem s mladima putem društvenih medija, posebno među onim glasačima koji tradicionalno nisu skloni prema 55-godišnjoj Le Pen i njenom ocu Jeanu Louisu Marieu, koji je osnovao pokret 1970-ih. Le Pen je osuđena za govor mržnje jer je nacističke plinske komore nazvala “detaljem historije” i dala niz uvredljivih rasističkih komentara.

“Bardella je dio stranačke strategije normalizacije”, rekao je za Al Jazeeru Sebastien Maillard, saradnik u Chatham Houseu. “Njegovo ime nije Le Pen, nikada nije ulazio u polemike i bio je vrlo oprezan u vezi s onim što je govorio.”

No, iako su prepakirani, centralni stavovi krajnje desnice ostaju netaknuti.

“Vrijeme je da se tema useljavanja oslobodi društvenih klišeja”, rekao je Bardella. “Problem krajnje ljevice je ukidanje granica, zbog čega naša država ostaje goloruka. To će dovesti do zasićenja naših socijalnih usluga i recesije našeg francuskog identiteta.”

Stranka RN planira protjerati strance koji počine kazneno djelo, ukinuti pravo na državljanstvo za osobe u dobi od 11 do 18 godina koje su živjele na francuskom tlu najmanje pet godina, srezati budžet socijalne skrbi ograničavanjem socijalne potrošnje na francuske građane i isključiti dvojne državljane s “osjetljivih” poslova u odbrani i sigurnosti.

Obećavaju da će uvesti zakon “protiv islamističkih ideologija”, ali nisu dalje razrađivali taj plan.

Poziv za Francuze

Bardella je također izrazio svoju namjeru da ukine državljanstvo po rođenju, uprkos upozorenjima stručnjaka da taj potez neće proći ocjenu ustavnosti osim putem referenduma.

Obećao je reviziju obrazovnog sistema kako bi se u škole vratio “državni autoritet”. To uključuje strožije kazne za nedolično ponašanje, kao i mjere za izbacivanje ometajućih učenika ili nasilnika iz učionica i njihovo premještanje u novoosnovane posebne centre. Želi zabraniti mobilne telefone u školama i ponovo uvesti upotrebu uniformi i poštovanje u obliku ‘vi’, ‘vous’, za obraćanje učitelju.

Što se tiče ekonomije, obećao je uhvatiti se u koštac s krizom troškova života i smanjiti poreze na energiju kako bi pomogao ljudima da spoje kraj s krajem. Nije pojasnio gdje će pronaći sredstva za održavanje ovih planova.

Stranka je odstupila od nekih svojih starijih, kontroverznijih stajališta, uključujući Frexit – izlazak Francuske iz Evropske unije – i napuštanje NATO saveza, dok je koristila strah birača od migranata i nezadovoljstvo Macronom.

Ova “strategija vezanja”, rekao je Maillard, aludirajući na pokušaj da se izgleda pristojno u parlamentu, donijela je RN-u nove birače. Prema Maillardu, Macronov potez da pozove na prijevremene izbore imao je za cilj prisiliti RN da predstavi jasan plan, umjesto da računa na nezadovoljstvo vladom.

“Macron želi da RN dokaže jesu li doista spremni [vladati]”, rekao je analitičar.

“I to je također poziv Francuzima da odgovore na pitanje: Želite li stvarno ovo?”

Izvor: Al Jazeera