Zašto je dvoje astronauta ‘zaglavljeno’ u svemiru?

Niz problema s novom kapsulom ‘Boeing CST-100 Starliner’ odgodio je povratak Suni Williams i Butcha Wilmorea s Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti Suni Williams i Butch Wilmore, posada Boeingove letjelice CST-100 Starliner, u Svemirskom centru Kennedy prije lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu [Paul Hennessy / Anadolu preko Getty Images]

Dvoje astronauta obučenih u NASA-i koji su testirali Boeingovu novu svemirsku letjelicu “CST-100 Starliner” bilo je prisiljeno ostati na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja kruži oko Zemlje oko 400 km nakon što su imali tehničkih poteškoća s letjelicom.

Astronauti Suni Williams i Butch Wilmore prvobitno su se trebali vratiti na Zemlju 13. juna, nakon što je njihova kapsula Boeing Starliner lansirala svoj prvi let s posadom iz svemirske stanice Cape Canaveral na Floridi 5. juna. Ali Starliner je bio u problemima, čak i prije nego što je lansiran 5. juna. Prethodni pokušaj lansiranja otkazan je 1. juna samo nekoliko trenutaka prije lansiranja zbog problema s performansama zemaljskog kontrolnog kompjutera.

Tokom 25-satnog leta do Međunarodne svemirske stanice, letjelica je doživjela nekoliko curenja helija i neispravan potisnik. Zatim, kada je Starliner stigao 6. juna i pokušao pristati na ISS, još četiri od 28 potisnika su se pokvarila zbog čega je pristanak bio odgođen.

Prema glasnogovorniku Boeinga, četiri od pet potisnika koji su prethodno bili u kvaru sada rade normalno. “To znači da je samo jedan potisnik od 27 trenutno izvan mreže. To ne predstavlja problem za misiju povratka”, dodao je glasnogovornik.

Nakon niza odgoda, raketa United Launch Alliance Atlas V koja nosi Boeingovu svemirsku letjelicu CST-100 Starliner lansirana je iz stanice svemirskih snaga Cape Canaveral 5. juna 2024. u Cape Canaveralu na Floridi [Paul Hennessy/Anadolu putem Getty Imagesa]

Ko su dvoje astronauta zaglavljeni u svemiru?

Sunita “Suni” Williams američka je astronautkinja i oficirka američke mornarice koja se pridružila NASA-i 1998. Williams je napravila svoj prvi svemirski let na ISS kako bi servisirala solarne ploče za proizvodnju električne energije na svemirskom šatlu Discovery (STS-116) u decembru 2006, kada je bila je inženjerka leta. Njezina druga misija u maju 2012. kao inženjerke leta bila je na Ekspediciji 32 na ISS kako bi testirala novi sistem za postavljanje mikrosatelita. Nakon što je završila druge misije, Williams je bila jedan od prvih astronauta odabranih za obuku za NASA-in Commercial Crew Program 2015. godine.

Williams je do sada u svemiru provela ukupno 322 dana, a najpoznatija je po svojim misijama na ISS-u, gdje je postavila rekorde u najdužem svemirskom letu žene (195 dana) te je bivša rekorderka među astronauticama u sedam svemirskih šetnji, kada su astronauti izašli izvan letjelice u svemiru. To je uspjelo samo Peggy Whitson u 2017. Whitson je do sada završila deset svemirskih šetnji.

Williams je primila nekoliko nagrada, uključujući Legiju zasluga, Medalju mornaričke pohvale, Medalju za postignuća mornarice i marinaca i Medalju za humanitarnu službu.

Barry “Butch” Wilmore letio je na Space Shuttleu Atlantis kako bi isporučio dijelove na ISS u novembru 2009. i bio je komandant ISS-a od novembra 2014. do marta 2015.

Wilmoreov prvi svemirski let bio je na brodu Space Shuttle Atlantis (STS-129) u novembru 2009. kao dio misije isporuke rezervnih dijelova na ISS. Radio je kao inženjer leta za Ekspediciju 41 u maju 2014. kako bi proučavao učinke na tijelo i rast biljaka tokom bestežinskog stanja. Također je bio komandant Ekspedicije 42 za proučavanje kako svemir utječe na imunološke stanice i za promatranje zagađenja u Zemljinoj atmosferi 2014. godine.

Wilmore je također primio brojne nagrade, uključujući Medalju za vrhunsku odbranu, Legiju zasluga i NASA-inu Medalju za svemirske letove.

Satelitska slika Maxara iz 2024. prikazuje svemirsku letjelicu Boeing Starliner usidrenu na prednjem otvoru Međunarodne svemirske stanice [Maxar Technologies]

Šta Boeing radi?

NASA i Boeing koriste vrijeme koje astronauti provode na ISS-u za daljnju procjenu problema s potisnicima koji su prekinuli prvi pokušaj Starlinera da pristane na ISS 6. juna.

Steven Hirshorn, NASA-in glavni aeronautički inženjer, otvorio je svoju stranicu na LinkedInu kako bi razjasnio neke od problema u vezi Starlinera. “Problemi na Starlineru o kojima se piše, tačnije potiskivač za kontrolu reakcije i curenje helija u pogonskom sistemu, nalaze se na servisnom modulu letjelice”, objasnio je.

“Kada posada napusti ISS i deorbituje, servisni modul se odbacuje i izgara u atmosferi pri ponovnom ulasku. Stoga se helijski sistemi i potisnici neće vratiti na zemlju radi analize kvara. Otišli su. Kao takav, jedini način da se dobije uvid u ono što bi se tamo moglo dogoditi je u svemiru.”

Kada će se astronauti vratiti na Zemlju?

Prema NASA-i, Starliner može biti spojen s ISS-om do 45 dana, odnosno maksimalno 72 dana ako se koristi rezervni sistem.

Prošle sedmice, NASA je objavila da cilja na povratak negdje početkom jula. NASA je izjavila da je timovima misije na ISS-u potrebno dodatno vrijeme da temeljito istraže probleme s pogonskim sistemom.

“Ne žurimo i slijedimo naš standardni timski proces za upravljanje misijom”, rekao je voditelj NASA-inog programa komercijalne posade, Steve Stich, u izjavi početkom ove sedmice. “Dopuštamo da podaci upravljaju našim odlukama”.

Izvor: Al Jazeera