Hoće li Kipar biti uvučen u rat između Hezbollaha i Izraela

Izraelska vojska kaže da je odobrila ofanzivu na Liban, usmjerenu protiv Hezbollaha, a njegov ministar vanjskih poslova rekao je da je odluka o tome hoće li Izrael ući u rat neizbježna.

Izraelski vatrogasci gase požar nakon raketnog napada iz Libana u blizini Kiryat Shmone na sjeveru Izraela [Ammar Awad / Reuters]

Hassan Nasrallah, moćni vođa libanske grupe Hezbollah, upozorio je Kipar da će, ako pomogne Izraelu u napadu na Liban, postati meta.

Izraelska vojska kaže da je odobrila ofanzivu na Liban, usmjerenu protiv Hezbollaha, a njegov ministar vanjskih poslova rekao je da je odluka o tome hoće li Izrael ući u rat neizbježna.

Ovo se dogodilo nakon što je Hezbollah objavio snimak za koji je rekao da je snimio jedan od njegovih dronova iznad izraelskog grada Haife, prikazujući njegovu sposobnost da se infiltrira duboko u izraelsku teritoriju i pošalje implicitnu prijetnju.

Ako Izrael objavi rat Libanu, šta to znači za Kipar? Evo što trebate znati.

Da li bi Kipar pomogao Izraelu da napadne Liban?

Kipar je tradicionalno dopuštao Izraelu da koristi njegov zračni prostor za zračne vježbe, ali nikada tokom aktivnog sukoba i ne čini se da će to početi raditi sada.

Nakon Nasrallahove prijetnje, Kipar je najavio da će ostati neutralan i da se neće miješati ni u kakav rat.

Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ima baze na Kipru koje koristi za vođenje vojnih operacija u regiji.

Ujedinjeno Kraljevstvo je navodno koristilo te baze za pokretanje napada na Huse u Jemenu. Baze su, također, navodno korištene za naoružavanje Izraela u njegovom ratu protiv Gaze i južnog Libana.

“Proglašenje neutralnosti Kipra može se promatrati kao strateška pobjeda Hezbollaha”, rekao je Imad Salamey, politolog s Libansko-američkog univerziteta.

“Ovaj odgovor […] sugerira indirektnu poruku EU-a da nema apetit za podršku izraelskoj vojnoj kampanji. To jača Hezbollahovu poziciju odvraćanja i pridonosi širem međunarodnom suzdržavanju od podrške potencijalnim izraelskim vojnim akcijama”, rekao je Salamey.

Šta Hezbollah može učiniti što bi zabrinulo Kipar?

Kao prvo, mogao bi učiniti upravo ono čime prijeti: pogoditi izraelske ciljeve na Kipru.

Ili je to barem mogućnost koju je Amal Saad, autorica knjige Hizbu'llah: Politics and Religion, opisala za Al Jazeeru.

Prema Saad, napad bi bio “ekonomski razoran za Kipar”.

“Mislim, u prošlosti su se opozicijski političari na Kipru usprotivili tome, koliko je ova politika [dopuštanja da se njegova teritorija koristi u sukobu] opasna za njegovu ekonomiju i sigurnost”, dodaje Saad.

Nasrallahov vatreni govor mogao bi poslužiti svrsi, čak i ako Hezbollah ne ispuni svoje prijetnje Kipru (Mohamed Azakir / Reuters)

Drugi analitičari manje su uvjereni da bi Hezbollah zaista napao Kipar.

“Nisam siguran šta mogu učiniti osim ometanja i tajnih operacija. Hezbollah razumije da će ciljanje Kipra privući EU i NATO”, rekao je Maha Yahya, direktor savjetodavnog tijela Malcolm H Kerr Carnegie Middle East Center.

Je li Nasrallah ovo rekao da uplaši Kipar?

Nasrallahov vatreni govor mogao bi poslužiti svrsi, čak i ako Hezbollah ne ispuni svoje prijetnje Kipru.

“Ovaj govor je dio psihološkog rata i ima za cilj poslati jasnu poruku protivnicima Hezbollaha da bi svaki izraelski pokušaj da proširi obim rata i napadne Liban imao velike posljedice na sve zapadne saveznike Izraela – posebno regionalne”, rekao je Karim Emile Bitar, vanredni profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Saint Joseph u Bejrutu.

Salamey je dodao da bi Hezbollahovo psihološko ratovanje moglo navesti EU da izvrši pritisak na Izrael da ne širi obim borbi protiv Libana.

“Oklijevanje izraelskih saveznika, kao što pokazuje stav Kipra, moglo bi navesti Izrael da preispita rizike i posljedice šireg rata”, rekao je Salamey. “Ova međunarodna izolacija i nedostatak koherentnih ciljeva za vojni angažman u Libanu naglašavaju krhkost Izraela.”

Šta bi drugo moglo zabrinuti Kipar?

Čak i ako Kipar ne bude uvučen ni u kakav sukob, mogući priliv izbjeglica – Libanaca i Sirijaca u Libanu – na njegovu teritoriju zabrinulo bi vladu te zemlje.

U aprilu je kiparski predsjednik Nikos Christodoulides rekao da je zabrinut zbog porasta broja sirijskih izbjeglica koje iz Libana dolaze na obale otoka, tražeći azil.

Zabrinutost zbog izbjeglica dijeli i Evropska unija koja je nedavno najavila da će Libanu dati više od milijardu dolara finansijske pomoći. Većina sredstava predviđena je za borbu protiv nelegalnih migracija.

Bitar kaže da postoji “mogućnost” da bi Hezbollah mogao ublažiti kontrolu nad svojim vanjskim granicama kako bi pomogao izbjeglicama da pobjegnu na Kipar. Međutim, dodao je da je glavna briga za Kipar – i regiju – to što bi Hezbollah i Izrael mogli uvući regiju u rat, čak i ako nemaju tu namjeru.

“Živimo u svijetu u kojem su emocije iznimno uzburkane, a akteri – s obje strane granice – ne ponašaju se nužno racionalno”, rekao je. “Zbog toga sam zabrinut da bi svaka pogrešna procjena na obje strane, čak i ako ne donesu izričitu odluku o ulasku u rat, mogla otvoriti vrata pakla.”

Izvor: Al Jazeera