Kako izraelske racije u Jeninu podstiču palestinski otpor

Izraelske operacije u Jeninu na Zapadnoj obali dovode do smrtnih slučajeva, raseljavanja i izazivaju bijes stanovništva.

Palestinac na biciklu prolazi pored zapaljenih guma tokom izraelske racije na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali [Ronaldo Schemidt / AFP]

Amr Musara je 21. maja otišao da izvještava o izraelskoj raciji u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali. Taj 25-godišnji snimatelj radio je sa trojicom palestinskih kolega i svi su imali vidno istaknute oznake da su novinari. Izraelska vojska je pucala na njih.

Musara je ustrijeljen u leđa dok su njegove kolege legle na tlo da se zaštite. Kada su vojnici prestali pucati, Musaru su brzo prevezli u najbližu bolnicu.

„Mislio sam da ću umrijeti“, kazao je Musara Al Jazeeri u telefonskom razgovoru iz svog doma gdje se oporavlja od zadobijenih rana.

Musara kaže da Izrael redovno puca na novinare širom Zapadne obale.

„Ciljali su nas isto kao i Shireen“, ispričao je Musara.

Izraelske snage su ustrijelile i ubile dopisnicu Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o raciji u Jeninu u maju 2022. Istraga posebnog tijela UN-a otkrila je da je ubistvo bilo namjerno.

„Nije bilo opasnosti [za izraelske vojnike] oko nas. Nije bilo boraca otpora. Samo su pucali na nas.“

Obrasci nasilja

Otkad je pokrenuo rat u Gazi 7. oktobra, Izrael je ubio 516 Palestinaca na Zapadnoj obali, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva.

Prema istrazi koju je provela palestinska grupa za ljudska prava Al-Haq i istraživačka grupa iz Londona Forensic Architecture, Izrael obično šalje prerušene vojnike u gradove na Zapadnoj obali da prate i procijene područje prije dolaska vojske ili specijalnih snaga.

Prošle sedmice je nekoliko izraelskih vojnika na tajnom zadatku, koji su se pretvarali da su Palestinci, ušlo u Jenin i zauzelo pozicije među kućama da bi pregledali kamp.

Naredno jutro, vojska je upala u izbjeglički kamp Jenin s tenkovima, džipovima i buldožerima. Buldožeri su poslati da unište trgovine, puteve i domove, ispričao je novinar i stanovnik kampa Abdul Rub.

„Počeli su pucati na školu, na učenike i nastavnike“, Abdul Rub je kazao Al Jazeeri.

Deset civila je ubijeno tokom najnovijeg izraelskog upada u kamp, među kojima su i jedan tinejdžer i ljekar.

Godinama provode racije

Izrael godinama provodi racije u izbjegličkom kampu Jenin, navodno kako bi iskorijenio krovnu organizaciju oružanih grupa poznatu kao Jeninske brigade, koja se protivi izraelskoj okupaciji.

Izraelske snage obično unište cijela naselja, tvrdeći da kriju borce. Civile kažanjavaju u ovom procesu – ubijaju ih, hapse ili ih ostavljaju bez krova nad glavom, Al Jazeeri su ispričali stanovnici i aktivisti.

„U kampu u Jeninu sam vidio nešto nalik Gazi, ali manjeg obima“, kazao je Zaid Shuabi, palestinski aktivista za ljudska prava na Zapadnoj obali.

„Ne vidite puteve jer su uništeni. Infrastruktura […] kanalizacija i struja i vodovodne cijevi i telekomunikacijske mreže, sve je uništeno.“

Od januara 2023. godine, 88 osoba je ubijeno u izbjegličkom kampu Jenin, a 104 objekta su uništena, prema podacima UN-a.

Otpor brojnih grupa

Od 2021. godine, pojavilo se novo mnoštvo palestinskih oružanih grupa širom Zapadne obale. U kampu Jenin, grupa Jeninske brigade sukobila se sa izraelskim vojnicima tokom više desetaka racija.

Grupa se sastoji od boraca povezanih s Hamasom, Palestinskim islamskim džihadom (PIJ) i Fatahom, prema riječima Tahani Mustafe, stručnjakinje za Izrael i Palestinu u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG), ekspertskoj organizaciji iz Belgije.

„Ove grupe [u Jeninu] osnovane su kao zaštitni mehanizam zajednice, pa što su nasilnije izraelske racije postajale i što su [postajale] sistematičnije, to su ove grupe bivale veće“, kazala je Mustafa Al Jazeeri.

Objasnila je da mladići koji se pridružuju ovim grupama reaguju na sve dublju izraelsku okupaciju i da su razočarani u Palestinsku samoupravu (PA), koja upravlja okupiranom Zapadnom obalom i koju mnogi Palestinci smatraju izraelskim pomoćnikom.

Palestinska samouprava je uključena u sigurnosnu saradnju s Izraelom kao dio Sporazuma iz Osla iz 1993. godine, iz kojeg je i nastala.

Neki viši zvaničnici Fataha u Palestinskoj samoupravi podržavaju i finansiraju neke frakcije Fataha u Jeninskim brigadama kako bi povećali svoj utjecaj u bilo kakvoj budućoj borbi za kontrolu nad Paslestinskom samoupravom, dodala je Mustafa.

Nasilna borba za upražnjene pozicije

ICG odavno upozorava na nasilnu borbu za popunjavanje upražnjene pozicije kada predsjednik Palestinske samouprave Mohamad Abbas (88) odstupi ili umre.

Mustafa je kazala da su drugi u Jeninskim brigadama također dio sigurnosnih snaga PA, koje im daju mjesečnu platu.

„Prvobitno, kada su Amerikanci i Izraelci zamišljali sigurnosne snage [Palestinske samouprave], ideja je bila da se koriste sigurnosne snage kao način […] da se razoružaju radikalni [borci] i da im se daju poslovi, a da oni u zamjenu za to polože oružje“, ispričala je.

„Sada, očito, u kontekstu okupacije, to neće funkcionisati. Mnogi od ovih ljudi imaju poslove – mjesečnu platu – ali su i dalje dio otpora.“

‘Umrijeti s ponosom’

Neki mladići se pridružuju oružanim grupama da bi dobili platu. PIJ plaća svojim članovima od 1.000 do 3.000 dolara mjesečno, kaže Mustafa.

Ovi finansijski podsticaji privukli su i mladiće koji nisu iz kampa.

„Od jula smo vidjeli da mnogi od ovih momaka dolaze s drugih lokaliteta […] što onda stvara sporan odnos jer jedna je stvar ako kao [civil] umireš zbog [postupaka] svog brata ili sina. Drugo je kada ne znate ko su ti ljudi“, rekla je za Al Jazeeru.

Shuabi je kazao da Izrael kažnjava civile u kampu u nadi da će se oni okrenuti protiv boraca otpora. Objasnio je da, posebno, Izrael namjerno uništava naselja, puteve i domove kao dio šire strategije da postepeno raseli Palestince iz kampa Jenin.

U julu je veća izraelska operacija protiv ovog kampa dovela do raseljavanja 3.000 osoba, prema podacima UN-a.

Izraelska strategija ima suprotan učinak

Oni koji su ostali u kampu suočili su se sa ozbiljnim nedostatkom usluga nakon što je Izrael namjerno uništio pumpe za vodu i električnu mrežu.

Shuabi smatra da izraelska strategija ima suprotan učinak.

Sve je više mladih Palestinaca koji se pridružuju grupama otpora kako bi osvetili bližnje ili da bi odbranili porodice i zajednice od izraelskih racija, rekao je.

„Porodice mučenika – čak i ako osjećaju bol – razumiju zašto se njihova braća [ili sinovi] ili drugi članovi porodice pridružuju otporu“, kazao je on Al Jazeeri.

„Čak i ako nisu članovi otpora, na meti su. Računaju na to da mogu bar ponosno umrijeti kao članovi otpora.“

Izvor: Al Jazeera