Ilaria Salis – iz Orbanovog zatvora do kandidature za Evropski parlament

Mjesto u Evropskom parlamentu moglo bi osloboditi optužbe Ilariju Salis i omogućilo joj povratak u Italiju, u suprotnom, zbog navodnog premlaćivanja neonacista prijeti joj najmanje 11 godina zatvora.

Ilaria Salis i njen otac Roberto dolaze na sud u Budimpešti (Marton Monus / Reuters)

U pismu koje je u italijansku ambasadu u Budimpešti stiglo početkom oktobra prošle godine, a koje je dnevni list La Repubblica nedavno objavio, Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica iz Monze koja je uhapšena zbog navodnog premlaćivanja neonacista u toj zemlji, piše: „Nalazim se u samici, bez vazduha, sa bubašvabama i bez mogućnosti da razgovaram sa bilo kim“.

Salis, koja je u zatvoru u Budimpešti provela 15 meseci sve dok 15. maja uz kauciju od 40.000 evra, nije puštena na kućni pritvor, terete da je počinila krivično delo premlaćivanja metalnom palicom i bokserom dvojice učesnika neonacističkog skupa, koji se svake godine održava u glavnom gradu Mađarske.

Tradicionalni skup „Dan časti“, komemorativno godišnje okupljanje desničara posvećeno odavanju počasti nacističkim trupama u opkoljenoj Budimpešti tokom Drugog svetskog rata, održava se svake godine u glavnom gradu Mađarske. Tokom te manifestacije paralelno se održava i antifašistički protivskup. Ilaria Salis je iz Monze prošlog februara došla u Mađarsku kako bi dala podršku aktivistima koji se bore protiv fašizma.

Vezana lancima

Od 1997. godine, kada je prvi put održana ova manifestacija koju je organizovao Istvan Gyorkos, jedan od začetnika neonacističkog pokreta u Mađarskoj, do danas više se puta događalo da dođe do sukoba između dve grupacije, uglavnom isprovociranog od strane ekstremno desno orijentisanih aktivista.

Prošle godine je zbog tuče nekoliko učesnika ove fašističke manifestacije mađarska policija uhapsila tri žene i jednog muškarca, od kojih troje stranih državljana. Među uhapšenima je bila i Salis, čija je fotografija, kada je u januaru ove godine izvedena u lancima pred sud u Budimpešti, izazvala bes političara i javnosti u Italiji.

„Osim lisica, stavili su mi i kožni kaiš sa kopčom za koji vezuju lisice. Stopala su takođe vezana, oko članaka su mi stavili dva kožna kaiša, zatvorena sa dva katanca i spojena lancem dužine oko 25 centimetara. Zatim na jedan zglob stavljaju dodatnu lisicu na koju je pričvršćen kožni povodac, kojim su me odveli na suđenje“, nastavlja Salis sa opismo uslova i tretmana koji je imala dok je boravila u zatvorskoj jedinici u Budimpešti.

Krajem marta ona je ponovo izvedena na suđenje sa lisicama na rukama, lancima oko nogu i na povodcu. Tada je zahtev koji su njeni advokati podneli mađarskom sudstvu, da joj se sudi u kućnom pritvoru, odbijen uz obrazloženje da je zatvorenica opasna i da postoji mogućnost da će joj kućni pritvor olakšati da pobegne iz zemlje.

Premijerka Italije Giorgia Meloni dugo se nije izjašnjavala o ovom slučaju, osim što je rekla da se nada da će Salis umeti da se odbrani i da dokaže svoju nevinost. Njena vlada je ipak, pre toga, pozvala mađarskog ambasadora da mu uruči zvaničan protest.

Antifašistkinja optužena da pripada ‘Bandi sa čekićima’

Mnogi italijanski političari apelovali su da se Salis prebaci u istražni zatvor u Italiji, jer zakon Evropske unije dozvoljava građanima da budu u kućnom pritvoru u bilo kojoj zemlji članici čiji su državljani. Međutim, ona je optužena da je počinila zločin u Mađarskoj, te u zemlji u kojoj je uhapšena mora i da sačeka presudu.

Slučaj Salis produbio je razdor između levih i desnih političkih struja u Italiji, a prvi koji je komemtarsio bio je lider ekstremno desničarske stranke Lega Nord (Severna Liga), Matteo Salvini rekaviši kako se seća da je upravo ova učiteljica jednom prilikom palicom napala njegove aktiviste koji su tokom izborne promocije 2017. godine imali svoj promotivni štand u Monzi. Salvini ju je takođe optužio da je povezana sa tzv. bandom ekstremista sa čekićima, poznatijom kao „Hammerbande“, koja je nastala 2015. godine u Nemačkoj i o kojima se zapravo vrlo malo zna. Dokaza da Salis pripada pomenutoj bandi, kao i da je napala njegov štand nema, niti je ona ikada bila optužena za tako nešto. Njen otac, Roberto Salis posle ove Salvinijeve izjave podneo tužbu protiv njega.

U jednom drugom pismu koje je Roberto Salis od svoje ćerke dobio iz zatvora, Ilaria piše: „Samo jedan sat od 24 imam slobodno, kada mogu da izađem iz samice i prošetam. Pre nego što otvore vrata od moje zatvorske ćelije, moram da stojim mirno i okrenuta glavom uza zid“.

Kandidatkinja za Evropski parlament

Pre nego što je puštena na kućni pritvor, u glavnom gradu Mađarske pojavio se mural na zidu jedne zgrade koji oslikava ovu aktivistkinju – obešenu. Na poslednjem ročištu na kojem je prvi put dovedena bez lanaca, sudija Joseph Sos naglas je pročitao adresu na kojoj ona trenutno boravi, a koja je potom objavljenja na web sajtu ekstremno desnog pokreta „Kuruc“. Taj pokret vodi poreklo od armije antihabzburških pobunjenika u Kraljevini Ugarskoj koji su delovali između 1671. i 1711. godine.  Inače, ovo najpoznatije suđenje u toj zemlji redovno prati grupa neonacista kojoj je dozvoljeno prisustvo na ročištima.

Zbog objavljivanja ličnih podataka italijanske aktivistkinje i antifašistkinje, njen otac Roberto Salis nedavno je pred Evropskim parlamentom govorio o opasnostima koje nosi ostanak njegove ćerke u toj zemlji dok čeka presudu, te naglasio da je njen život ugrožen.

U pokušaju da zaštite njena prava dok čeka presudu u Mađarskoj, pokret italijanske levice „Aleanza Sinistra e Verdi“ (Alijansa Levica i Zeleni) kandidovao je na svojoj listi Ilariju Salis na izborima za Evropski parlament. U slučaju da ona osvoji glasove i pozove se na poslanički imunitet, funkcija poslanika u Evropskom parlamentu mogla bi osloboditi optužbe i omogućila povratak u Italiju. U suprotnom, Ilaria Salis rizikuje najmanje 11 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera