Biden postao žrtva ‘jeftinih krivotvorina’: Šta su i kako nastaju

Jeftine krivotvorine se lako uređuju, oslanjaju se na stvarne videozapise, manje su sofisticirane od ‘deepfakes’, ali su vrlo efikasne.

Na nekim snimcima se čini kao da Biden ne reagira ili da sam odluta, no sve to nije stvarno (Yara Nardi / Reuters)

Bijela kuća je odgovorila kritičarima koji su komentirali nedavne snimke američkog predsjednika Josepha Bidena kako bi pokazali da je mentalno nesposoban i fizički slab, manje od šest mjeseci prije predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da će se suprotstaviti svom prethodniku Donaldu Trumpu.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre kritizirala je neke snimke s Bidenom, na kojima se čini da ne reagira ili kao da sam odluta, govoreći da su modificirani kako bi se stvorilo ono što opisuje kao „jeftine krivotvorine”.

Šta su te „jeftine krivotvorine” (cheap fakes), je li 82-godišnji Biden njihova žrtva i po čemu se razlikuju od deepfakes?

Šta su ‘jeftine krivotvorine’?

Izraz “jeftina krivotvorina” osmislili su Britt Paris i Joan Donovan, koautori knjige Deepfakes and Cheap Fakes: The Manipulation of Audio and Visual Evidence.

Kreatori jeftinih krivotvorina uzimaju izvorne videozapise i ručno ih uređuju, mijenjajući ono što se na njima vidi, pa čak i uklanjajući dijelove koji daju kontekst onome što se zapravo događa.

Jeftine krivotvorine zahtijevaju minimalno uređivanje i nikakvu značajnu tehnologiju. Sve što im treba su tehnike poput usporavanja ili ubrzavanja videozapisa, rezanja njihovih dijelova ili izrezivanja kompletnih dijelova.

Jeftina i jednostavna kreiranja čine ih izuzetno viralnim na društvenim mrežama, dok izazivaju mnoge probleme onima koji provjeravaju činjenice.

Po čemu se jeftine krivotvorine razlikuju od deepfakes?

Vrlo su različiti, iako oboje služe zavaravanju gledalaca.

Za razliku od jeftinih krivotvorina, deepfakes su obično videozapisi kojima se manipulira pomoću umjetne inteligencije i drugih tehnika.

Neki deepfakes u potpunosti su stvoreni od početka, pomoću umjetne inteligencije, umjesto snimanja pravih videozapisa i njihove obrade. To ih čini bitno drugačijim od jeftinih krivotvorina, na kojima se koriste originalni videozapisi.

Ova razlika, također, otežava identifikaciju jeftinih krivotvorina, budući da nedostaju izdajnički znakovi poput onih u deepfakes, uključujući bilo kakvu upotrebu vještačke inteligencije.

Šta je, prema izjavama Bijele kuće, bilo ‘lažno’ u isječcima o Bidenu?

Na snimku, koji je postao viralan, vide se Biden i drugi čelnici bloka zemalja Grupe G7 kako gledaju demonstraciju tokom nedavnog samita u Italiji. Tada se čini da Biden besciljno luta sam, daleko od ostalih vođa, sve dok mu italijanska premijerka Giorgia Meloni nije prišla, uhvatila ga za ruku i vratila nazad u grupu, kada su vođe, kako se čini, pozirale za fotografiju.

Ovo je video koji je 13. juna objavio račun RNC Research – koji održava Republički nacionalni odbor.

New York Post objavio je sličan video, ali s užim okvirom, isključujući ono što se događa u pozadini.

Međutim, prema riječima starijeg zamjenika glasnogovornika Bijele kuće Andrewa Batesa, Biden nije išao besciljno. Umjesto toga, pokušavao je odati priznanje jednom od ostalih padobranaca, čestitajući mu podignutim palcem.

U još jednoj viralnoj “jeftinoj krivotvorini”, na godišnjici Dana D u Francuskoj ranije u junu, čini se da Biden pokušava sjesti, a nema stolice, nakon što se rukovao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Mnogi na internetu ovaj incident nazivaju “nevidljivom stolicom”.

No, drugi ističu da je snimak izrezan, a kompletan video prikazuje da je Biden privremeno zastao kako bi se pozicionirao gdje treba prije nego što je američki ministar odbrane Lloyd Austin stao na podij.

Zašto se ovo sada pojavljuje?

Biden, koji je već sada najstariji američki predsjednik, trebao bi napuniti 86 godina kada završi svoj drugi mandat, ako bude ponovno izabran u novembru. Premda je Trump (78), koji je samo četiri godine mlađi, napravio nekoliko gafova posljednjih sedmica, bivši predsjednik uporno pokušava prikazati Bidena kao fizički i mentalno nesposobnog da se nosi s pritiscima posla.

Dok Bidenov tim insistira na tome da je njegovo zdravstveno stanje dobro te da je i dalje sposoban obavljati sve aspekte svog posla, čini se da se mnogi Amerikanci ne slažu s tim.

Prema anketi New York Timesa i Siena Collegea, objavljenoj u martu, 73 posto registriranih američkih birača reklo je kako vjeruje da je Biden prestar da bi bio efikasan predsjednik. Nasuprot tome, 42 posto je reklo isto o Trumpu.

Jesmo li u prošlosti bili svjedoci jeftinih krivotvorina?

Ovo nije prvi put da su jeftine krivotvorine izazvale reakcije. Godine 2019. snimak tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Američkog kongresa Nancy Pelosi, koja je govorila na jednom događaju, izmijenjen je kako bi se ostavio dojam da nespretno govori, a neki su sugerirali da je bila pijana.

Originalni video tu je bio znatno usporen kako bi se stvorio lažni dojam da Pelosi ne može pravilno govoriti.

U drugom incidentu, 2018. godine, montiran je videosnimak tadašnjeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara kako bi se vidjelo kako mu gomila skandira. U stvarnosti, izvorni isječak uključivao je skandiranja protiv njega.

Izvor: Al Jazeera