Benjamin Netanyahu raspustio ratni kabinet: Je li to važno?

Izraelski premijer raspustio je ratni kabinet nakon što je bio pod pritiskom da doda nove članove.

Ratni kabinet je trebao donositi brze odluke o vođenju rata, koje bi se zatim slale na odobrenje širem kabinetu (AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je izraelski ratni kabinet, nakon povlačenja njegovog glavnog rivala Bennyja Gantza.

Šesteročlani ratni kabinet sada će biti zamijenjen “kuhinjskim kabinetom”, koji će Netanyahu moći konsultirati za savjete o ratu u Gazi.

Netanyahu je bio pod pritiskom krajnje desnih ministara unutar svoje koalicione vlade koji su se željeli pridružiti ratnoj vladi, što je moglo izazvati daljnje kretanje izraelske politike prema ekstremnoj desnici.

Šta je bio izraelski ratni kabinet?

Ratni kabinet formiran je 11. oktobra nakon što je Izrael objavio rat Gazi kao odgovor na napad koji je predvodio Hamas 7. oktobra.

Kabinet je bio ustrojen kao manje tijelo unutar Kabineta za sigurnost, koji je bio dio šire koalicione vlade.

Sastojao se od premijera Benjamina Netanyahua, njegovog glavnog suparnika, bivšeg generala Bennyja Gantza, ministra odbrane Yoava Gallanta i tri posmatrača – vladinih ministara Aryeha Derija i Gadija Eisenka te ministra za strateška pitanja Rona Dermera.

Ratni kabinet je trebao donositi brze odluke o vođenju rata, koje bi se zatim slale na odobrenje širem kabinetu.

Je li ratni kabinet radio glatko?

Ne uvijek, jer su navodno neslaganja i svađe bile učestale unutar tog tijela.

U januaru su izraelske novine Haaretz izvijestile da je opozicioni čelnik Yair Lapid rekao na stranačkom sastanku da Gallant i Netanyahu “više ne razgovaraju jedan s drugim”, a sastanci ratnog kabineta postali su “sramotna arena za obračunavanje, svađu i rasprave koje ne vode nikuda” .

Zašto je ukinut?

Dana 9. juna, Gantz i posmatrač Eisenkot, obojica iz Stranke nacionalnog jedinstva, napustili su ratni kabinet zbog nedostatka plana za Gazu.

Govoreći u nedjelju navečer, Netanyahu je navodno rekao sigurnosnom kabinetu: “Nema više ratnog kabineta”, kazao je izraelskim medijima jedan od prisutnih.

“To je bio dio koalicijskog sporazuma sa Gantzom, na njegov zahtjev. Onog trenutka kada je Gantz otišao, više nema takvog tijela”, rekao je Netanyahu.

Gantzov odlazak povećao je pritisak ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i ministra finansija Bezalela Smotricha, koji su obojica lobirali da se pridruže ratnom kabinetu.

U pismu Netanyahuu od četvrtka, Ben-Gvir je napisao da je izraelski rat “vođen u tajnosti” tokom proteklih osam mjeseci, kroz “ograničene tijela koja mijenjaju imena i definicije, a sve u svrhu isključive kontrole nad odlukama i izbjegavanja rasprave o drugim pozicijama koje bi osporile staru koncepciju”.

Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich su lobirali da se pridruže ratnom kabinetu [Abir Sultan/Pool Photo via AP]

Zašto su Ben-Gvir i Smotrich problematični?

Ben-Gvir i Smotrich predstavljaju ultraortodoksno, tvrdo desno biračko tijelo unutar izraelske politike koja sve više naginje udesno. Također su blisko povezani sa pokretom doseljenika, koji nastoji graditi na onome što je prema međunarodnom pravu palestinska zemlja.

Obojica su prethodno zaprijetili da će podnijeti ostavke ako Izrael ne pokrene napad na grad Rafah u Gazi, u kojem je u to vrijeme bilo 1,5 miliona raseljenih.

Obojica su također zaprijetili da će se povući ako Netanyahu nastavi sa dogovorom o prekidu vatre koji podržava SAD prije nego što budu smatrali da je Hamas “uništen”.

Ben-Gvir i Smotrich također podržavaju uspostavu ilegalnih naselja u Gazi, nakon “dobrovoljne migracije” Palestinaca koji tamo žive – što je stav koji je u oštroj suprotnosti s izraelskom službenom ratnom politikom.

Na kraju, njihov međunarodni položaj je prilično problematičan.

Niti jedan od izraelskih saveznika, uključujući SAD, vjerovatno se neće angažirati ni sa jednim od ta dva političara, čime bi se iz temelja potkopala njihova bilo kakva potencijalna uloga unutar ratne vlade.

Može li ih Netanyahu jednostavno ignorirati?

Ne baš.

S obzirom na to da Ben-Gvirove i Smotricheve stranke imaju zajedno 14 mjesta unutar Kneseta – u poređenju sa, recimo, 12 Gantzovog Nacionalnog jedinstva – njihovo bi povlačenje dovelo do kolapsa koalicijske vlade i kraja Netanyahuovog mandata.

Šta sad?

Uloga ratnog kabineta u upravljanju sukobom uglavnom je završila Gantzovim povlačenjem, tako da njegovo formalno raspuštanje vjerovatno neće napraviti veliku razliku.

Prema Netanyahuovim riječima, ratni kabinet bit će zamijenjen smanjenim “kuhinjskim kabinetom”, u kojem će se moći voditi osjetljive rasprave i konsultacije.

Prema novinama Yedioth Ahronoth, novo tijelo će uključivati ​​Gallanta, Dermera i čelnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija.

To će također blokirati pokušaje Smotricha i Ben-Gvira da se pridruže tijelu.

Izvor: Al Jazeera