Tehnologija u fudbalu: Budućnost ili gubitak tradicije

Jedni kažu da je tehnologija promijenila lice fudbala. Drugi da ga je još više unaprijedila. Euro 2024. donosi promjene, pokazujući gdje je fudbal danas i kako je tehnologija utjecala na njega.

U vremenu kada tehnologija transformiše gotovo svaki aspekt naših života, nije veliko iznenađenje što je i fudbal postao dio preobražaja (Wolfgang Rattay / Reuters)

U doba sveobuhvatnih tehnoloških otkrića i fudbalska tradicija se mukotrpno bori da održi korak. U takvom kompletnom pejzažu – igrači, treneri, navijači i gledatelji našli su se u novim izazovima i naprednim mogućnostima, a koje su pogledu na lice fudbala dodali jednu potpuno drugu dimenziju.

Fudbal kao globalni fenomen svakodnevno se razvija, a tehnološke inovacije sve su prisutnije u svim aspektima igre. Gotovo da nema dijela u kojem nisu prisutne. Promijenjena sudijska odluka na terenu, virtualna repeticija koja analizira svaki pokret ili algoritam koji detaljno detektuje igru jednog tima, jasno ukazuju da u svakoj pori fudbala tehnologija vodi važnu riječ. Neki će reći čak i presudnu.

U tom polju, ali i zbog toga što je prvobitno biznis, fudbal je već daleko odmakao od tradicije, prilagodio se novom vremenu i očekivano – postao mjesto inovacija. Iza zavjese terena, tehnološka revolucija fudbala ne miruje, već potpuno suprotno, svakodnevno se i još ubrzanije razvija. Reklo bi se nevidljivo, ali vrlo značajno, oblikujući budućnost ove iskonske igre shodno vremenu u kojem živimo.

U takvom vremenu revolucionarnih promjena u suđenju i detaljnoj evoluciji u kontekstu treninga i analitike igre, i Evropsko prvenstvo 2024. godine nosit će breme predstavnika svega onog što je fudbal s tehnologijom „uspio“. Tačnije, prikazat će još jednom gdje i na koji nivo ga je tehnologija dovela.

UEFA predvodnik u uvođenju tehnologije

Od uvođenja VAR (video assistant referee) tehnologije u Ligu prvaka 2019. godine, pa do sadašnje poluautomatizovane tehnologije ofsajda (SAOT), kao i već dobro poznate tehnologije goal-line (GLT), UEFA je i ovaj put predvodnik u integraciji tehnologije u najveća fudbalska takmičenja. Upravo će ovogodišnji Euro biti savršena prilika da sve spomenuto zaokruže.

U centru svega i kao jedna od značajnijih novina je uvođenje – laički rečeno – lopte s posebnim čipom. Alat je to koji, kako je najavljeno, mijenja dosadašnju praksu.

Iz UEFA-e su objasnili da je nova lopta opremljena Adidasovom tehnologijom koja omogućava slanje preciznih podataka o svakom kontaktu lopte s igračima i to u realnom vremenu. Ova inovacija nije samo revolucionarna zbog svoje preciznosti, već i zbog sposobnosti da podrži značajno brže odluke na terenu, posebno u situacijama poput ofsajda i igranja rukom.

Očekuje se da će na taj način komunikacija između pomoćnih VAR sudija i glavnih arbitara na terenu biti znatno brža i jednostavnija, kao i da će nestati višeminutno iščekivanje na terenu dok traju provjere. Ujedno je to bio i najveći problem u prilagođavanju takve tehnologije u fudbalu.

VAR ostaje u funkciji, s tim da sjedište njegovih sudija više nije na stadionu, već u „Centru za tehnologiju u fudbalu“, koji se nalazi u Leipzigu i iz kojeg će se pratiti sve utakmice. I to je značajna promjena. Takozvanu centralizaciju tehnoloških operacija činit će četiri sobe i napredni alati sa softverima koji će biti na raspolaganju sudijama. Prema svemu najavljenom, garantuju fer i pošteno suđenje.

Tu je i goal-line tehnologija koja u jednoj sekundi signalizira da je lopta cijelim obimom prešla liniju, a „debi“ će imati poluautomatizovana tehnologija ofsajda s devet postavljenih kamera na stadionu. U suštini, s takvom pokrivenošću trebalo bi se „vidjeti sve na terenu“. I to je ono što se tiče igre i suđenja.

Analiza podataka o igračima, taktikama i igri

Ključnu ulogu u modernizaciji fudbala igra i napredak u analitici podataka za pripremu i analizu utakmice. Bez sumnje je da će sve reprezentacije koje učestvuju na Evropskom prvenstvu koristiti napredne softverske alate, analizirajući kako vlastite, tako i protivničke podatke o igračima, taktikama i igri.

U kontekstu tehnologije, svoje mjesto na Evropskom prvenstvu sigurno će pronaći i pametni fudbalski uređaji i aplikacije koje pružaju uvid u performanse igrača i njihovo zdravlje.

Riječ je o uređajima koji pružaju podatke u realnom vremenu o fizičkom stanju igrača, mjereći mu parametre kao što su brzina, udaljenost, puls i broj koraka. Takav pristup omogućava trenerima i doktorima da „u korak“ kontrolišu svaki trening i pokret igrača.

I za kraj, a kao dio neizostavnog TV-prijenosa – napredna tehnologija u grafici, režiji i mogućnostima za snimanje, poput dronova, robotskih kamera i drugih tehnoloških rješenja, pružit će gledaocima još bolji uvid u igru i dešavanja na stadionu.

Fudbal postao dio preobražaja

U vremenu kada tehnologija transformiše gotovo svaki aspekt naših života, nije veliko iznenađenje što je i fudbal postao dio preobražaja.

Čak i ako je narušila spontanost i emocionalnu iskrenost fudbala, čineći ga više proizvodom industrije nego sportskim događajem, tehnologija je fudbal odvela u novu dimenziju. Svaki detalj je izložen nemilosrdnoj analizi, pa je svaki duel pod lupom, a potez pod mikroskopom.

Gorak ukus nepravde koji je često prožimao fudbalske terene i oblikovao osjećaj i pobjednike u ovoj igri, danas je zamijenjen sa sigurnošću tehnologije da su odluke na terenu donesene na osnovu činjenica. I to je novo lice fudbala. Dio šire fudbalske slike kojoj je potpomognuto da se precizno oslika.

Evropsko prvenstvo 2024. godine bez sumnje nam donosi još jedan korak u ovoj transformaciji. I nije sve tako negativno. Srž fudbala i dalje bi trebala ostati strast i emocija koje nosi, čak i u trenucima kada je na presjeku između prošlosti i budućnosti.

Izvor: Al Jazeera